Aktuelno

Hamburg se rešava automobila u narednih 20 godina

Može li grad funkcionisati bez automobila? Sudeći po planu velikog nemačkog grada to nije utopijsko rešenje!

Oko 40% Hamburga, drugom po veličini gradu u Nemačkoj, sastoji se od zelenih površina, groblja, sportskih objekata, bašti, parkova i trgova. Grad je odlučio da ih ujedini pešačkim i biciklističkim stazama u okviru Plana zelene mreže koja ima za cilj da eliminiše potrebu za upotrebom automobila u gradu u narednih 20 godina, piše ArchDaily.

Za 15 do 20 godina moći ćete da istražite grad na biciklu ili pešice bez potrebe da sednete za volan automobila.

 

Prema rečima portparolke grada Angelike Fritsch, projekat će pretvoriti grad u jedinstveni integrisani sistem: „Drugi gradovi, uključujući i London, imaju zelene prstenove, ali zelena mreža će biti jedinstvena jer će pokrivati površine i u samom centru gradu i one u predgrađu. Za 15 do 20 godina moći ćete da istražite grad na biciklu ili pešice bez potrebe da sednete za volan automobila.“

Hamburg ima dve velika zelena jezgra: severni i južni. Da bi se obezbedila integracija površina u celom gradu, naučni tim će raditi s jednom osobom iz svake od sedam opština Hamburga. Ujedinjenje ovih prostora će osigurati da svi stanovnici grada putuju s jedne lokacije na drugu potpuno ekološki.

Grad će takođe izgraditi nove zelene površine koje bi trebalo da pomognu u apsorbciji ugljen-dioksida i time pokušati da reguliše klimatske okolnosti (prosečna temperatura porasla je za oko 9C u poslednjih 60 godina). Ovi zeleni prostori će takođe pomoći i u sprečavanju pojave poplava: u istom vremenskom periodu, u Hamburgu je nivo mora porastao za oko 20 centimetara, a očekuje se da će porasti još 30 centimetara do 2100.

Hamburg će biciklističkim i pešačkim stazama usko povezati predgrađe s užim gradskim centrom.

 

Hamburg će tako postati prvi grad, posle Kopenhagena, koji želi da biciklističkim i pešačkim stazama usko poveže predgrađe s užim gradskim centrom. I što je najvažnije, ovaj zeleni plan će automobil – trenutno jedinom opcijom za prevoz iz jednog dela grada u drugi – učiniti, u suštini, potpuno nepotrebnim.

Pročitajte još i o planu Holandije da uvede grejanje biciklističkih staza.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *