Bazen u Teksasu napravljen modifikovanjem kontejnera za transport; Foto: Douglas Friedman
Aktuelno

Renesansa nadzemnih bazena: Praktični projekti po američkom receptu

Toplotni talas koji trenutno pogađa i SAD skrenuo je pažnju na poljoprivredne tankove, bazene smeštene u kontejnerima i druga inovativna rešenja u dvorištu.

Bazeni su se pokazali kao odlična ideja kada udari letnji talas vrućine, ali sa iskopavanjem i troškovima koji su uključeni u izgradnju tradicionalnog bazena u zemlji, oni ne pružaju rešenje u poslednjem trenutku.

Zbog toga poslednjih godina ignorisano čudo dizajna sa početka 20. veka – nadzemni bazen – konačno ovih dana u SAD doživljava svoju renesansu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Format nadzemnog bazena postao je popularan posle Drugog svetskog rata; Foto: Cowboy Pools

Estetika koja nije za svaki prostor

Prvi takav bazen u izgrađen je za Reket klub u Filadelfiji 1907. godine, ali format nije postao široko popularan sve do posle Drugog svetskog rata, kada se proširio duž američkih predgrađa.

Međutim, instaliranje nadzemnih bazena nije tako jednostavno kao postavljanje stalka za limunadu –  njihova estetika neće raditi za svaki prostor u dvorištu i zahtevaju posvećenost.

Ali u pravim rukama, oni mogu biti iznenađujuće elegantni i, što je najbolje, ne zahtevaju povezivanje na vodovod.

Ljubitelji bazena obično biraju kružni rezervoar širok oko tri metra.

Jedan od najvećih trendova u nadzemnom bazenskom prostoru jeste običan rezervoar od pocinkovanog čelika, koji se koristi na farmama za skladištenje vode, hrane za stoku i  sl.

Ovi metalni tankovi dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali ljubitelji bazena u SAD obično biraju kružni rezervoar širok oko tri metra.

A za one koji ne bi da se zamaraju posetom sajtovima sa poljoprivrednom opremom, Aron Vajs i Amanda Šaftel osnovali su Cowboy Pools 2020. godine, koristeći sredstva za svoje venčanje odloženo pandemijom za pokretanje biznisa.

Bazen kompanije Cowboy Pools; Foto: Cristina Fisher/Cowboy Pools

Instalacija po principu „ključ u ruke“

Sa sedištem u teksaškom gradu Ostinu – koji ima najmanje šest meseci toplih dana godišnje – Vajs i Šaftel nude rezervoare u rasponu od 1,8 do 3 metra, a svaki bazen dolazi sa svom opremom koja je potrebna da voda bude čista i filtrirana.

„Postali smo zaista uzbuđeni zbog ovih malih bazena i nakon što smo naišli na tipične ’uradi sam’ izazove – tone istraživanja, pronalaženje svih delova i opreme, pokušaji i greške – dobili smo ideju da ponudimo kompletnu instalaciju bazena-rezervoara kao uslugu po principu ‘ključ u ruke’“, kaže Šaftel za Architectural Digest.

Vajs i Šaftel pored jednog od svojih bazena; Foto: Cowboy Pools

Transportni kontejneri nisu dizajnirani da drže vodu sami po sebi, ali uz izvesne modifikacije čine divne oaze u dvorištu.

Za razliku od rezervoara za skladištenje, transportni kontejneri nisu dizajnirani da drže vodu sami po sebi, ali uz izvesna prilagođavanja čine divne oaze u dvorištu.

Kompanija Modpools, koju je 2017. osnovao Pol Ratnam, transformiše korišćene kontejnere u prilagođene modularne bazene kao što je ovaj, koji pravi društvo skulpturi Breta Daglasa Hantera u kompleksu fotografa Daglasa Fridmana u Marfiju u Teksasu.

Transportni kontejneri su obično dimenzija 6 ili 12 metara puta 2,5 metra i mogu se modifikovati unutar Modpoolsove fabrike. Oni čak mogu dodati funkcije slične akvarijumu, kao što su prozori, i obično se mogu instalirati za jedan dan.

Dnevni snimak hladnog bazena u Marfiju u Teksasu; Foto: Douglas Friedman

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *