Aktuelno, Novi objekti

Novi izgled Trga republike i Riblje pijace u Novom Sadu

Kako zvaničnici grada Novog Sada saopštavaju, projekat podzemne garaže na Trgu republike u Novom Sadu trebao bi da bude završen do kraja godine a izgradnja da bude započeta već početkom 2012. godine.

Podzemna garaža biće izvedena u dva nivoa sa kapacitetom od 450 parking mesta. Kako se tvrdi, ovaj objekat bi trebalo da reši problem parkiranja u užoj gradskoj zoni Novog Sada.

Iznad podzemne garaže trebalo bi da se izvede pobedničko urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom u Novom Sadu sa konkursa koji je 2009. godine raspisao JP “Zavod za izgradnju grada” Novi Sad.

Žiri u sastavu: Igor Pavličić (gradonačelnik grada), Jelena Atanacković Jeličić (Član gradskog veća), arhitekta Boris Podreka i još 12 članova žirija doneli su odluku da prvu nagradu osvoju konkusni rad autorskog tima: Petar Bojović, Žarko Uzelac i Nikola Marinčić.

Novi izgled Trga republike-Prva nagrada konkursa

Koncept pobedničkog rešenja jeste ostvarenje neprekinute komunikacije gradskog trga sa okolnim ulicama i dunavskim kejom tj izbegavanje formiranja zatvorenih objekata na samom trgu. Na ovaj način trg postaje slobodna javna površina a pijaca se natkriva megastrukturom.

Autori koriste tri elementa: fiksnu krovnu konstrukciju, teksturu partera koja se kreće i mobilne paviljone. U parternom uređenju trga pojavljuje se tekstura koja prizilazi iz starih dvorišta i kako se približava pijaci njen intenzitet se smanjuje.

Krov je tretiran kao transparentan prostorni element koji sa nosačima formira homogenu kompoziciju i daje teatralan efekat.

Ispod krovne konstrukcije se razvijaju paviljonske strukture sa funkcijama koje se mogu dodavati, oduzimate, menjati čime je obezbeđena fleksibilnost prostora u svakom pogledu.

 

 

 

Druga nagrada konkursa

Autorski tim ЈА- Joubert Architecture iz Rotterdama sa konceptom punih i staklenih zidova koji poseban efekat imaju noću. Obezbeđena je multifunkcionalnost i fleksibilnost prostora primenom pokretnih tezgi koje se po potrebi sklanjaju.

Treća nagrada konkursa

Autorski tim Bojana i Ivana Miškeljin, Marko Todorov upotrebnom staklenih elemenata stvara svetao i prozračan prostor sa atrijumom. U zimskom periodu pijaca bi se koristila kao zatvorena celina.

 


 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vladimir

    Potpuno ne primereno izgledu u starom gradu. Da li ste razmišljali o izgledu okolnih zgrada i ukupnoj estetici?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *