Dečji vrtić Snježna pahulja, Fužine u Gorskom Kotaru; Foto: Bosnić+Dorotić
Domaći i regionalni projekti

Modularno sagrađen vrtić u Fužinama s fasadom koja poziva na druženje

Fasada, uokvirena savremenom interpretacijom kosog krova, stvara igru senki  puštajući prolaznika da „odabere“ koji mu je prikaz draži.

„Naša želja je da u narednih 12-16 meseci s radom krene prvi dečji vrtić u Fužinama. Imamo ograničen budžet. Molimo vas da s obzirom na vremenske uslove i brzinu razmislite o modularnoj gradnji. Vrtić svakako mora imati kosi krov i ne bismo da ima drvenu fasadu.“ – ovako je glasio projektni zadatak od strane investitora koji je dočekao arhitekte iz Studija Mapa nudeći, naizgled, više ograničenja nego mogućnosti. Takođe, napomenuto je da se uz severnu granicu parcele nalazi reka Ličanka kao i da se u tom zaštićenom rečnom pojasu ne sme graditi i nužno je da se omogući nesmetan pristup do korita reke zbog održavanja.

Imajući na umu činjenicu da im je projektovanje tipologije vrtića oduvek bio autorski užitak, arhitekti su sva navedena ograničenja prihvatili, iskoristili i pretvorili u prednosti.

Spoljašnji omotač od tamnog profilisanog lima s kosog krova se „spušta“ na fasadu, dodatno naglašavajući podelu zgrade na 4 volumena.

Objekat vrtića podeljen je na manje volumene, s namerom da se tako što više oblikovno približi deci kao svojim primarnim korisnicima, istovremeno se formom krova prilagođavajući okolnoj ruralnoj izgradnji. Spoljašnji omotač od tamnog profilisanog lima s kosog krova se „spušta“ na fasadu, dodatno naglašavajući podelu zgrade na četiri volumena; tri vrtićke jedinice kao i prostor polivalentne dvorane.

Ovaj najveći i najdominantniji volumen dvorane dodatno naglašava i formira ulaz u dečji vrtić s jugozapadne strane. Sam prostor dvorane, osim vrtićkih potreba, zadovoljava i funkciju društvenog prostora za stanovnike Fužina. Tri vrtićke jedinice, koje čine jedna jaslička i dve vrtićke, kao i prateći prostori vrtića, prilagođeni su svojim površinama smeštaju i odgoju za maksimalan boravak 52 dece.

Zaigranost dece interpretirani su oblikovanju fasade zgrade grafičkim prikazom „kućice“ na pročeljima glavnih volumena.

Galerije

Odabirom kosog dvovodnog krova, koji je nagibom blizak lokalnoj arhitekturi, u vrtićkim volumenima stvoreni su enterijeri prostrane visine, što su arhitekte iskoristile za projektovanje dvoetažnih prostora: galerija povezanih stepeništem s ostatkom jedinica. Visine galerija namerno su manje, kako bi služile kao intimniji prostori isključivo namenjeni za boravak dece. Organizacijom galerija unutar vrtićkih jedinica ostvareno je fleksibilno okruženje, podložno dodatnom oblikovanju i korišćenju od strane svojih korisnika.

Zaigranost dece kao korisnika zgrade kao i lokacija i mikro okruženje naselja i ambijenta u kojem se vrtić nalazi, interpretirani su oblikovanju fasade zgrade grafičkim prikazom „kućice“ na pročeljima glavnih volumena. Na taj način fasada, uokvirena savremenom interpretacijom kosog krova, stvara igru senki i percepcije izgleda objekta, puštajući prolaznika da „odabere“ koji mu je prikaz draži.

Enterijer u drvetu

Ulaskom u vrtićke volumene korisnik jasno doživljava ritam odvojenih jedinica, čiji je enterijer kompletno obložen drvetom, u potpunom kontrapunktu s tamnim fasadnim i krovnim limom kao i omalterisanim pročeljima. Maksimalna iskorišćenost drvenih materijala u enterijeru odgovor je na nemogućnost korišćenja tog materijala u eksterijeru, ali i direktna asocijacija na drvo kao tradicionalnu sirovinu područja Gorskog kotara.

Vrata, stepenišna galerija, obloge polica, zidova, maski radijatora, kao i većina mobilnog namještaja, ciljano su dizajnirani i izvedeni upravo u drvetu, prirodnom materijalu koji svojom toplinom stvara podsticajno okruženje za odrastanje dece. Pločama od punog drveta obloženi su kosi plafoni i deo zidova vrtićkih jedinica.

Modularna izgradnja

Minimalna udaljenost okolne gradnje kao i ograničenja odabrane modularne izgradnje definisali su organizaciju „manjih“ otvora na fasadi, potencirajući tako projektovanje dominantno drvenog enterijera koji je osmišljen kao svet za sebe.

Pogled na zelenilo

Ispred vrtićkih jedinica nalaze se manje terase, a veće zajedničko igralište pozicionirano je na jugoistočnoj strani parcele, kako bi se udaljilo od glavne saobraćajnice i susednih objekata te približilo zelenijem potezu parcele vrtića, uz korito reke Ličanke. Igralište je preko unutrašnje komunikacije povezano s ostalim prostorima vrtića.

Iako je enterijer vrtića introvertiran, ulazni prostor projektovan je s prostranim pogledom prema intenzivnom zelenilu uz reku, pozicioniranom iza vrtića, na severnoj strani, uokvirujući tako sliku pejzaža i idile kao prikaza koji deca, možda i nesvesno, percipiraju pre ulaska u svoj šareni i razigrani svet.

Vrtićke jedinice i dvoranu „spajaju“ zajednički komunikacioni prostori koji su, kao i servisne prostorije te prostorije uprave vrtića, niže visine i ravnog krova. Prateće prostorije, kuhinja, kancelarija, soba za sastanke, spremište, kantina, garderobe, sanitarije vaspitača kao i kotlarnica pozicionirani su na severnoj strani parcele i svojim su oblikovanjem, kako u enterijeru tako i u eksterijeru, u drugom planu.

Kad se ograničenja pretvore u adute

Ograničenja lokacije, orijentacije jedinica, veličine parcele za izgradnju vrtića te  gusta izgradnja oko nje, kao i prostorni standardi dečjih vrtića – skoro sve od navedenih postavki bile su pri projektovanju testirane do svojih granica, kako bi se budućim korisnicima zgrade pružilo inovativnu i inspirativnu podlogu koja se reflektuje u  arhitektonskom obliku celokupnog objekta, nacrtu svake prostorije i dizajnu prostornih elemenata.

Faktografija

  • Autori: Studio Mapa d.o.o.
  • Projektni tim: Maja Stanić, Vojko Stanić, Martina Vivoda
  • Izvođači: EUROmodul d.o.o., GP Krk d.o.o.
  • Lokacija: Fužine, Hrvatska
  • Datum početka gradnje: 2019.
  • Datum završetka gradnje: 2019.
  • Ukupna izgrađena površina: 626 m²
  • Fotografije: Bosnić+Dorotić

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *