Vrtić u kojem se sve reciklira; Foto: Haus
Građevinarstvo

U prvom vrtiću na svetu s LEED platinum sertifikatom, deca uče o održivosti i reciklaži

Cela zgrada se može kompletno reciklirati, struju prave solarni paneli, dok se sva otpadna voda sakuplja, obrađuje i ponovo koristi kao tehnička.

Kompleks vrtića Hassis u brazilskom gradu Florijanopolis, za koji projekat potpisuje arhitekta Rachel Braga, prva je javna zgrada ovakve namene na svetu koja je postala lider u energetskom i ekološkom dizajnu dobivši sertifikat LEED Platinum.

Vrtić površine 1.182 kvadratna metra od samog početka je projektovan po LEED sertifikatima. Međutim, sprovedene analize efikasnosti i održivosti tokom projektovanja, pokazale su da dobijanje platinastog sertifikata zapravo nije uopšte neostvariv cilj. Imajući ovo u vidu, projektni tim je izvršio određene promene kako bi se ispunili svi uslovi potrebni za sticanje ovog značajnog priznanja.

Foto: Haus

Kompletni krovovi vrtića prekriveni su fotovoltričnim panelima dok se geotermalna energija koristi za grejanje i hlađenje objekta.

Čitava zgrada, počev od betonskih temelja do čeličnih konstrukcije, izgrađena je od materijala koji se mogu reciklirati, a primenjeno drvo ima FSC (Forest Stewarship Council) pečat, što znači da je u programu odgovornog upravljanja šumama. Kompletni krovovi ovog vrtića prekriveni su fotovoltričnim panelima, geotermalna energija se koristi za grejanje i hlađenje objekta, dok se sva otpadna voda sakuplja, obrađuje i ponovo koristi kao tehnička.

Vrtić koristi 265 dece uzrasta između četiri meseca i šest godina, a celokupan obrazovni program zasniva se na pitanjima zaštite životne sredine i održivosti, piše ArchDaily.

Foto: Haus

Jeftinija izgradnja od planirane

Ukupna cena izgradnje objekta iznosila je oko 1,1 milion evra što je za 12% manja cena u odnosu na planirani budžet. Vrtić je izgrađen sredstvima dobijenim od Međuameričke razvojne banke, Ministarstva prosvete i sredstvima iz lokalnog budžeta grada.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *