Aktuelno

U Parizu novi zakon podstiče širenje zelenila

U gradu svetlosti nedavno je odobren zakon koji dozvoljava svakom građaninu da napravi urbanu baštu, kako u vertikalnoj, tako i u horizontalnoj formi.

Nakon donošenja ovog zelenog zakona Parižani mogu saditi biljke na zidovima, u saksijama, na krovovima, ispod postojećeg drveća ili na bilo kom drugom mestu gde se biljka može razviti. Žiteljima glavnog grada Francuske  dozvoljeno je da ispred svojih domova ili kancelarija sade cveće, ali i voće i povrće.

Ideja pariske gradonačeknice Anne Hidalgo je da se do 2020. godine stvori još 100 hektara zelenih zidova i krovnih bašti, a da jednu trećinu te površine čini voće i povrće, piše Inhabitat.

Meštani koji odluče da postanu baštovani pariskog javnog prostora moraće da se koriste održivim metodama i da ne koriste pesticide. Takođe, od njih će biti traženo da potpišu Charter of revegetation, čime će se obavezati da će se brinuti o svojoj bašti i da će ona pozitivno uticati na estetiku Pariza. Zelene dozvole će se izdavati na tri godine, sa mogućnošću produženja.

Zvaničnici grada se nadaju da će primena ovog zakona učiniti da Pariz postane zdraviji i lepši grad, ali da će se ujedno na ovaj način ojačati odnosi među susedima.

https://www.instagram.com/p/BJ7UijDDIrs/?tagged=greenparis&hl=en

Foto: Wikimedia Commons

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *