Pun kolorit za puno srce; Foto: Lehrer Architects
Svetski projekti

Los Anđeles podigao montažno selo za beskućnike u živopisnim bojama

Pun kolorit za puno srce! Boje su obilato korišćena kako bi se stvorio osećaj zajednice i mesta poštovanja, dostojanstva i radosti.

Problem rastućeg broja beskućnika u Los Anđelesu počeo je da se rešava kroz funkcionalne i zanimljive projekte. Tako je pilot projekat sela za beskućnike podignut u Severnom Holivudu i odmah nakon otvaranja primio je prve stanare kojima je potreban privremeni smeštaj van ulica Los Anđelesa.

Šarena zajednica, koju su projektovali Lehrer Architects i Bureau of Engineering, sastoji se od 40 malih prefabrikovanih objekata, sa ukupno 75 ležajeva.

Svaki objekat se može rastaviti i ponovo sastaviti najmanje 40 puta.

Kako bi osmislili efikasno i pristupačno rešenje, grad se odlučio za prefabrikovanu gradnju, te je svaka jedinica koštala 7.500 dolara, uključujući i materijal i rad, a svaka od njih je instalirana za manje od sat vremena. Svaki montažni objekat se može rastaviti i ponovo sastaviti najmanje 40 puta.

Jedinice su izvedene u kombinaciji aluminijumskih ramova sa izdržljivim kompozitnim materijalima koji se lagano održavaju. Jedinice su dobro izolovane i predviđene da odole vetru i atmosferskim uticajima.

Kućica ima sklopivi krevet, prostor za odlaganje stvari, električne utičnice kao i rasvetu, grejanje i klimatizaciju.

Svaki montažni objekat sadrži sklopivi krevet, prostor za odlaganje stvari, električne utičnice kao i rasvetu, grejanje, klimatizaciju, a prozori i vrata mogu se zaključati. Zbog trenutne pandemije, svaka jedinica će moći da primi samo jednu osobu, sa izuzetkom ukoliko su u pitanju parovi ili roditelji sa detetom.

Selo sadrži raznovrsne zajedničke prostore uključujući prostor za ručavanje i okupljanje, prostor za kućne ljubimce, pet prenosivih tuš kabina, toalete, perionice veša, a stanari imaju i Wi-Fi pristup internetu kao i obezbeđenje socijalne usluge na samoj lokaciji.

Mesto radosti

Kako bi se naselju pružio osećaj identiteta i živahnosti, svi objekti kao i otvoreni prostori su obojeni jakim i živopisnim bojama. Ova jednostavna i jeftina tehnika postala je jedan od omiljenih alata Lehrer Architects kroz njihovo decenijsko iskustvo u radu na rešenjima za beskućnike širom Los Anđelesa.

„Svaki potez je osmišljen tako da daje vrednost prostoru i da istovremeno bude novčano što povoljniji. Zbog toga boja je obilato korišćena kako bi se stvorio osećaj zajednice i mesta poštovanja, dostojanstva i radosti.“, rekli su Dwell iz Lehrer Architects.

Popunjeno za mesec dana

Ovo selo smešteno dostiglo je pun kapacitet za svega mesec dana. Kako bi ostvarili uslove boravka u ovom privremenom smeštaju stanari pored toga što nemaju rešeno stambeno pitanje, moraju biti stariji od 18 godina i moraju imaju registrovano boravište u radijusu od pet kilometara.

Iako ne postoji vremensko ograničenje koliko dugo stanovnici mogu da borave u selu, ova zajednica je osmišljena kao privremeni smeštaj za pomoć svakom stanovniku u tranziciji ka trajnom smeštaju, što je proces za koji se pretpostavlja da traje između četiri i šest meseci.

Prema dostupnim podacima, broj ljudi bez skloništa povećao se za više od 16% u odnosu na prethodnu godinu. Grad Los Anđeles je kao odgovor na tekuću krizu beskućništva, koja je dodatno pojačana usled pandemije, rešio da razvije ovaj projekat.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    sjajno, humano! na ulazu u grocku nekih 30km od beograda postoji čitavo nedovršeno naselje na brdu, nedovršene zgrade 30 godina u korovu ,srbistan !

  2. Zoran

    Sprdnja. Ne znam koji drugi termin moze da opise ovakav kolorit za tu grupu jadnih ljudi.

Оставите одговор

Obavezna polja *