Kasetni fasadni zid na zgradi European distribution centre u Belgiji / Mobilane. Foto: Nick Luypen
Zelena gradnja

Kasetni zeleni zidovi na fasadama – kako se postavljaju i koliko to košta

Najveća prednost ovog tipa zelenog zida je u tome što se biljke mogu jednostavno menjati i reorganizovati zahvaljujući kasetama koje se kače na potkonstrukciju.

Iako zelene zidove nije izmislio Stefano Boeri, od kako je ovaj italijanski arhitekta na svojoj zgradi Bosco Verticale napravio vertikalnu šumu, mnogo toga se promenilo. Ozelenjene fasade ali i zeleni zidovi u enterijeru kao deo unutrašnje dekoracije postali su pravi hit. Međutim, malo je poznato kakvi sve tipovi zelenih zidova postoje, kako se oni prave i šta je potrebno za njihovo uspešno održavanje. Odgovore smo potražili kod stručnjaka, a to je Nikola Petrović iz Green Decor doo.

Značaj zelenih zidova je višestruk. Prema nekim istraživanjima čak dolazimo do podataka da se zelenim zidovima reguliše temperatura, kako objekta, tako i neposrednog okruženja. Zeleni zidovi smanjuju potrošnju energije potrebnu za hlađenje objekata jer leti snižavaju temperaturu i do 4 stepena. Apsorbuju sunčevo zračenje i štetne uticaje na zdravlje korisnika kao prirodni filteri vazduha i štetnih čestica. Osim vizuelnog značaja, u enterijeru imaju umirujući efekat za korisnike prostora.

Kasete za biljke okačene na metalnu potkonstrukciju. Foto: Green decor

Biljke se smeštaju u kasete zapremine 1,5 litara sa supstratom, koje se kače na metalnu konstrukciju.

Zeleni zidovi podrazumevaju samoodrživi element vertikalnog ozelenjavanja (zelenu površinu posebne namene) koji sadrži medijum za razvoj biljaka koji je smešten u kasete, vrećice i slično. Neophodno je da poseduje automatski sistem za navodnjavanje, kao i sistem za odvođenje viška vode ka kanalizaciji ili rezervoaru kroz koji voda kruži. Time se zadovoljavaju osnovni uslovi svake biljke za neometan rast i razvoj.

Montaža fasadnog kasetnog zelenog zida na metalnu podkonstrukciju. Foto: Green decor

I u eksterijeru i enterijeru

Kasetni zeleni zid, koji je u ponudi firme Green Decor doo, moguće je postaviti na svim tipovima potkonstrukcije. Na bilo koju postojeću fasadu izrađuje se metalna konstrukcija koja je zaštićena od spoljašnjih uticaja, nakon čega se postavljaju zasebne kasete zelenog zida. Ono što je prednost ovog sistema jeste da se on može primeniti kako na spoljašnjim zidovima (fasadama), tako i u enterijeru. Važno je napomenuti da moguće napraviti i samonoseću metalne konstrukcije kojom se postiže sasvim nezavistan zeleni zid u slučajevima kada je neophodno napraviti vizuelnu barijeru.

Količina vode za saksiju kontroliše se automatskim zalivnim sistemom preko aplikacije za telefon.

Kasetni zeleni zid se sastoji iz saksija (kaseta) zapremine 1,5 litara specijalizovanog supstrata što omogućava biljkama dovoljan prostor za razvoj korenovog sistema biljaka, dok svaka saksija dobija svoju količinu neophodne vode koja je kontrolisana automatskim zalivnim sistemom preko telefonske aplikacije. Najveća prednost ovog tipa zelenog zida je u tome što se biljke mogu jednostavno menjati i reorganizovati. Svaka kaseta se zasebno kači za potkonstrukciju i na taj način vrlo lako može zameniti u slučaju propadanja, ali i izmeniti čitav koncept ukoliko vremenom neko poželi drugačiji raspored biljaka.

Kasete se kače o metalnu konstrukciju; Foto: Green Decor

Koje biljke uspevaju

U enterijeru je preporuka je da se koriste biljke kao sto su Scindapsus, Hedera, Chlorophytum, Marantha, Calathea, Asparagus… Međutim,  u zavisnosti od orijentacije, količine prirodne svetlosti, blizine rashladnih ili toplotnih uređaja, stručnjaci treba da odrede koje tačno biljke treba primeniti. Slično je i za eksterijer, s tim što se na fasadama više koriste  biljke poput Heuchera sp, Bergenia sp, Vinca sp, Hedera, Lonicera nitida, Santolina, ukrasnih trava poput Stipa ili Pennisethum. Zgodno je koristiti aromatične biljke poput majčine dušice, matičnjaka, nane, a u obzir dolaze čak i jednogodišnje biljke.

Zeleni zid u enterijeru. Foto: Green decor

Zeleni zid može postati stanište insekata ali se kroz navodnjavanje mogu rastvoriti insekticidi.

Naravno, zeleni zidovi imaju jednu očiglednu manu. Kao i svaki tip zelenih površina, vremenom je moguće da postane stanište insekata i drugih vrsta štetočina. Ono što je prednost ovog rešenja kasetnog zelenog zida jeste mogućnost da se kroz navodnjavanje pored prihrane biljaka mogu rastvoriti insekticidi koji će udaljiti štetne insekte od biljaka.

A šta kada dođe zima?

Priprema za zimske uslove se uglavnom svodi na redukovanje i gašenje sistema za navodnjavanje i orezivanje biljaka. U zavisnosti od orijentacije i specifičnih uslova mikroklime koji vladaju na samoj poziciji zelenog zida, preporučuju se biljke koje najbolje tolerišu uslove na osnovu čega se pristupa održavanju prema fiziologiji svake biljke ponaosob. Prihrana se vrši kroz sistem za navodnjavanje, dok postoji mogućnost folijarnog primenjivanja (prihrana putem lista biljke) kroz održavanje.

Cena kasetnog fasadnog zida

Cena kasetnog zelenog zida u Green decor se kreće od 390 evra po kvadratnom metru za kompletan proizvod s potkonstrukcijom i u zavisnosti od površine. Obavezno je da se radi i redovno održavanje što je takođe veoma važno da zeleni zid dugo ostane zelen.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *