Građevinarstvo, Video

Srušen industrijski dimnjak u Novom Sadu

Stari dimnjak u Radničkoj ulici, simbol industrijalizacije Novog Sada srušen je u ponedeljak 18. aprila po nalogu Zavoda za izgradnju grada.

Početku rušenja je prisustvovalo tek petnaestak sugrađana, jer su radnici „Šuša gradnje“ sajlu pomoću koje je oboren dimnjak postavili sat i po pre najavljenog termina za rušenje.

Stari odžak odolevao je bušilici i sajli oko desetak minuta, da bi se prvo stropoštao vrh tornja a zatim je cela konstrukcija dimnjaka sravnjena sa zemljom. Okupljeni građani su negodovali i zviždali, na šta su naišli na podsmeh kako radnika, tako i okupljenih tinejdžera koji su imitirali demonstrante i kikotali se.

 

Nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović lično je došao da podrži protest protiv rušenja dimnjaka, ali je kao i većina građana koji su planirali da se usprotive ovoj odluci, zakasnio. Prema njegovim rečima, aktuelna gradska vlast briše istoriju koju su Novosađani stvarali vekovima.

Jovan Dejanović

„Ja sam ogorčen i ozlojeđen svim ovim što se dešava u mom gradu. Ljudi iz Zavoda za izgradnju grada se ponašaju tako surovo prema spomenicima kulture u Novom Sadu da ja nemam više čak ni komentara na to. Ovim nije oštećena jedna generacija, ovo je negacija onoga što su Novosađani stvarali vekovima“, rezigniran je čika Jova.

Nekad planirana botanička bašta

Kako za 021 kaže bivši gradonačelnik, nekadašnje novosadsko rukovodstvo je planiralo da se ceo prostor oko Radničke ulice postepeno poruši kako bi se na ovom prostoru napravila botanička bašta, naravno, pazeći naravno na ovakve spomenike kulture. „Na taj način bi naš grad dobio pomoćno plućno krilo i svojevrsni zaštitni znak“, navodi bivši gradonačelnik.

Dejanović navodi da su te planove najpre upropastili socijalisti uz podršku radikala, da bi zatim demokrate nastavile politiku uništavanja kulturnih dobara zarad profita.

Među okupljenim sugrađanima pronašli smo i asistenta na Arhitekturi Jovana Đerića. Prema njegovim rečima, rušenje starog odžaka je dokaz da Novi Sad nema građansku inicijativu koja bi adekvatno odgovorila na vandalizam gradskih otaca. Đerić navodi da je veliko pitanje kako bi Novosađani reagovali da neko odluči da sravni sa zemljom neke druge simbole grada.

„Sramota i skandal, šta reći. Šta će sledeće biti – da li će određene delove Petrovaradinske tvrđave uništiti pod izgovorom da nisu dovoljno bitni. Možda će nam porušiti centar? I za to vreme nema nikakve građanske inicijative koja bi se tome usprotivila“, rezigniran je Đerić.

Bar pet pamentijih rešenja

Poznati novosadski arhitekta Miroslav Krstonošić kaže za Radio 021 da rušenje starog dimnjaka predstavlja atak na fundamentalno obeležje industrijsko-zanatske prošlosti Novog Sada. Prema njegovim rečima, opravdanje gradskih otaca za rušenje dimnjaka pod izgovorom da se klima i da nije dovoljno bezbedan nije istinito i na ovom mestu se moglo napraviti nešto mnogo pametnije.

„Oni kažu da se klimao i da je predstavljao opasnost. Pa sami smo videli koliko je odolevao onolikoj mašineriji, dimnjak je bio u odličnom stanju i to svako ko se iole razume u arhitekturu zna. Čak i da je istina, mogli su izbetonirati srce dimnjaka, čime bi se svaka sumnja uklonila. Nakon toga…eh. Pa mogu vam sad nabrojati bar pet stvari koje su se mogle načiniti od ovog prostora. Mogle su se napraviti spiralne stepenice koje bi vodile do vrha dimnjaka sa kog bi puca pogled na ceo Novi Sad i celokupnu Petrovaradinsku tvrđavu. To nijedan grad ne bi imao. Mogli smo napraviti trg. Ako je, kako kažu, planirana izgradnja vrtića, mogli smo ga oslikati i na taj način deci pružiti sećanje koje nikad ne bi zaboravili, a Novi Sad staviti na mapu gradova koji znaju orginialno da postupaju sa svojom istorijom. Ali ne, mi smo sve to porušili“, tužan je ovaj stari arhitekta.

 

Zavod za izgradnju grada je saopštio da danas srušeni stari fabrički dimnjak nikada nije stavljen pod zaštitu kao spomenik od posebnog značaja i da će na tom mestu biti sagrađen vrtić. Rušenje je koštalo milion i 400 hiljada dinara. Takode, za rušenje se planiraju svi ostali objekti na ovom prostoru, odnosno hale, magacini i privremeni poslovni prostori.

Okupljeni Novosađani, kojih je do 10h bilo oko pedesetak navode da je vrhunac podlosti činjenica da su radovi počeli više od sat vremena pre najavljenog termina. Oni smatraju da bi, da ih je bilo više, sprečili rušenje a ovako su mogli samo da gledaju kako toranj starog odžaka pada. Ocena je jedinstvena – nema više dimnjaka, nema ni sećanja da smo nekad ličili na grad.

(021.rs)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. aleksandra

    Sramota za Novi Sad! Moglo je to biti lepo mesto.

  2. trajan

    MA neka su  ga srusili. Samo jos treba da mi padne na glavu.

  3. Todorovic_K

    Ovaj princip rusenja je poptuno prevazidjen. 

Оставите одговор

Obavezna polja *