Izvođenje

Kako sanirati smrdljive zgrade

Zidovi se trebaju tretirati intenziviranim prirodnim procesom kojim se degrađuje zagađivač.

Direktorka Laboratorije za fizičku hemiju u Institutu za nuklearne nauke Vinča Milica Marčeta Kaninski je rekla Tanjugu da je utvrđeno kako je uzrok problema smrdljivih zgrada u naselju „Dr Ivan Ribar“ ulje koje se koristi za premazivanje oplata, prilikom betoniranja.

– Ukoliko se sanacija odradi na način propisan elaboratom, taj beton se neće osećati i biće kao i svaki drugi koji pravi GDS – naglasila je Marčeta Kaninski.

Ona je objasnila da će zagađeni zidovi biti tretirani „intenziviranim prirodnim procesom“, kojim će se degradirati zagađivač. Sanacija podrazumeva hemijski tretman vodonik-peroksidom, tretman UV lampama i ozonom svih betonskih zidova gde je detektovano prisustvo zagađujućih materija, koje potiču od ulja za premazivanje oplate.

Za sanaciju jednog stana biće potrebno sedam dana, kažu u GDS. Svi stanovi na jednom spratu biće tretirani istovremeno, a radovi će se vršiti od poslednje etaže ka prizemlju. Ugradna oprema u stanovima – PVC stolarija, parketi i sanitarije, biće zaštićena i neoštećena.

Tokom sanacije stanova i zajedničkih protorija vršiće se kontinuirano uzorkovanje betona i vazduha radi monitoringa i kada postupak bude okončan, nezavisna akreditovana laboratorija će potvrditi da li su rezultati merenja kvaliteta vazduha u saniranim stanovima u granicama vrednosti kvaliteta vazduha u ostalim objektima, u neposrednom okruženju.

Projektom je predviđeno da tehnološki postupak sanacije dve zgrade najduže traje 163 kalendarska dana. Da bi rezultati bili uspešni, potrebno je obezbediti nesmetan rad stučnjacima „Vinče“, što podrazumeva da svi stanovi moraju biti ispražnjeni.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *