Foto: CornWall®
Materijali

Zidne obloge od šapurike: Lagane, ekološke i odlične za enterijere

Ploče napravljene od biomase, dobijene većinskim delom iz ostataka okrunjenih klipova kukuruza, za sada su ograničene samo na unutrašnju primenu. 

Kada dođe septembar i žetva kukuruza, poljoprivredna gazdinstva puna su ogoljenih klipova. Ovaj materijal, na tlu Srbije poznat je pod više desetina regionalnih naziva – među kojima su i šapurika, okomak, kočanjka i čokov, uglavnom je namenjen za loženje, sagorevanje u obliku biomase ili završava samo kao organski otpad.

Međutim, stručnjaci iz holandske kompanije StoneCycling došli su na ideju kako da upotrebe okrunjene klipove kukuruza za nešto korisno. Tako su dobili materijal za završnu obradu zidova nazvan CornWall, koji predstavlja pionirsku inovaciju u ovom pogledu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sušenje predstavlja prvu fazu procesa za dobijanje novog materijala; Foto: CornWall®

CornWall je održiv proizvod koji se može reciklirati i ponovo koristiti, što znači da na kraju njegovog životnog veka nema otpada.

S obzirom na to da se mnogobrojni enterijeri, posebno u maloprodaji i ugostiteljstvu, renoviraju na svakih par godina, često dolazi do rušenja pregradnih zidova i nagomilavanja otpada.

CornWall bi u ovoj situaciji bio u prednosti, budući da je u pitanju održiv proizvod koji se može reciklirati i ponovo koristiti, što znači da na kraju njegovog životnog veka nema otpada.

U slučaju da se proizvod ne koristi ponovo, bez problema se može jednostavno reciklirati ne ostavljajući otpad.

Kako OVO nazivate u svom kraju? Foto: CornWall®

Kako se pravi CornWall

Proizvodnja materijala počinje sušenjem ostataka okrunjenih klipova kukuruza, koji se zatim pažljivo melju, pretvarajući se u primarnu biomasu. Ovaj održivi materijal čini više od 99,5% biljne mase, a mešavini se dodaje eventualno malo boje, što je ekvivalentno uključivanju manje od 0,5% biorazgradivih pigmenata u mešavinu.

Izrada proizvoda se vrši pod visokim pritiskom i toplotnom infuzijom, gde su potrebne temperature do 150 stepeni Celzijusa. Bitno je pomenuti i da energija koja pokreće ovu „kritičnu“ fazu proizvodnje potiče od solarnih panela, koji su postavljeni na krovovima proizvodnih objekata.

Bio-otpad se mlevenjem pretvara u primarnu biomasu; Foto: CornWall®

Proizvod je u formi tankih ploča, debljine oko 4 milimetra i težine oko 5 kilograma po metru kvadratnom.

Nakon presovanja sledi precizno sečenje i aplikacija vodootpornog premaza na biološkoj bazi, koji povećava izdržljivost i funkcionalnost materijala. Proizvod je u formi tankih ploča, debljine oko 4 milimetra i težine od oko 5 kilograma po metru kvadratnom, te ako se poredi sa glomaznijim materijalima, poput keramike, CornWall optimizuje i efikasnost transporta.

„Važan aspekt kružne konstrukcije je rastavljanje, kako bi se osiguralo da se sve može odvojiti i ponovo upotrebiti na kraju svog korisnog veka. To je ono što mi radimo sa CornWallom“, rekao je za Vard Masa iz StoneCyclinga.

Primarna bio-masa; Foto: CornWall

Naglasak na nultom otpadu i potpunoj reciklaži ili biorazgradivosti osigurava održivi ciklus životnog veka proizvoda.

Koncept klimatski pozitivnog proizvoda znači sposobnost proizvoda da tokom faze rasta ili stvaranja izdvoji više ugljen-dioksida nego što ga emituje tokom svoje proizvodnje.

Osim toga, naglasak na nultom otpadu i potpunoj reciklaži ili biorazgradivosti osigurava održivi ciklus životnog veka proizvoda.

„Da bismo održali biorazgradiva svojstva, za sada ćemo se ograničiti na unutrašnje primene. U budućnosti planiramo da pravimo veće panele i možda podne materijale“ – dodao je Mas.

Primena CornWall ploča u enterijeru; Foto: CornWall

Ekonomičan i ekološki svestan izbor

Materijal je trenutno dostupan za isporuku u Evropi i SAD, a tehničku dokumentaciju je moguće preuzeti preko centra za preuzimanje. Iako je cena materijala u rangu sa cenom visokokvalitetnih keramičkih pločica, troškovi obrade i troškovi na kraju životnog veka proizvoda su znatno niži, što CornWall pozicionira kao ekonomičan i ekološki svestan izbor.

CornWall je prilagodljiv i u pogledu boje, teksture i veličine, zadovoljavajući potrebe arhitekata za različite projekte.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *