Nove ploče su dobar toplotno-izolacioni materijal a atesti su pokazali da ispunjavaju standarde zahtevane u građevini.

U Čačku je otvorena fabrika ekoloških ploča napravljenih od recikliranog otpadnog materijala – Feplo. Prema rečima vlasnika, Ljuba Sretenovića, postupak izrade je potpuno ekološki, jer se ne koriste lepkovi, a putem reciklaže se čuva životna sredina, piše Glas zapadne Srbije.

Koristimo čist fabrički otpad iz Tetra Paka, koji meljemo. Table su površine 2,5 kvadratnih metara i mogu se upotrebljavati u građevinarstvu – kaže Sretenović.

Ploče koje se izrađuju u ovoj fabrici su pogodnije od OSB tabli napravljenih od drveta, jer su vodootporne i jeftinije, objašnjava Sretenović. Predstavljaju dobar toplotno-izolacioni materijal, a izvršeni atesti na fizička oštećenja su pokazali da ovi proizvodi ispunjavaju zahteve i standarde zahtevane u građevini.

Ove ekološke ploče će se u prodaji naći od 1. novembra, najverovatnije preko distributera klasičnih OSB tabli, koji su pokazali veliko interesovanje za proizvode ove čačanske fabrike. Za sada se izrađuju u debljini od osam i 10 milimetara, a uskoro će se proizvoditi i one od 12 i 15.