Projekat malih prefabrikovanih smeštajnih jedinica grupisanih u ekološke blokove, foto: Heijmans
Građevinarstvo

Male prefabrikovane kuće kao rešenje za stambenu krizu u Holandiji

Holanđani su našli zanimljiv način da prevaziđu stambenu krizu u „tranzicionom“ periodu preusmerivši svoje resurse ka izgradnji malih privremenih objekata.

Čelnici Roterdama, drugog najvećeg grada u Holandiji, odobrili su projekat izgradnje skoro 3.000 privremenih stambenih jedinica, odnosno „mikro smeštaja“ koji će stanovnici ovog grada koristiti sve dok se ne izgrade novi stalni stambeni blokovi. Ova ideja u Holandiji zapravo nije uopšte nova, mada je u poslednje vreme poprimila obimnije razmere.

Projekti malih prefabrikovanih smeštajnih jedinica za koje su se opredelili u Roterdamu prilagođene su za jednog do dva korisnika, jeftine su za konstruisanje i montažu i mogu da se postave gotovo bilo gde. Još jedna njihova prednost leži u tome što je ove modele moguće grupisati u višestruke i održive klastere, i samim time praviti prave ekološke zajednice u samom gradu.

Enterijer prefabrikovanih kuća za privremeni smeštaj

Ovakvi projekti predstavljaju privremeno rešenje socijalnog stanovanja za ljude koji nemaju drugu opciju.

Sličan takav projekat nikao je u Nijkerku, gradiću u blizini Amsterdama, gde je izgrađena prva ovakva zajednica od 28 kuća. Kuće su projekat kompanije Heijmans, i u njihovih 39 kvadrata smeštene su osnove koje sadrži svaki moderan dom – kuhinju s dnevnim boravkom, kupatilo i spavaću sobu s radnim prostorom na gornjem nivou. Konstrukcija im je od čelika, a obložene su debelim drvenim panelima.

Za njihovo postavljanje nisu potrebni temelji, a moguće ih je sklopiti za jedan dan. Isto tako ih je vrlo lako demontirati. Kirija za mesec dana u ovim kućama iznosi 417 evra (odnosno, 440 za nameštene jedinice), što je izuzetno povoljno za holandske standarde. Troškovi izgradnje kuće iznosili su 71.000 evra.

U Nijkerku, jedinice stoje u grupama po četiri kuće koje dele zajedničke ostave i dvorište. U svakom klasteru po jedna kuća je dodeljena jednoj mladoj osobi s niskim primanjima, jednom azilantu, i dvema osobama kojima je neophodan privremen smeštaj. Pretpostavlja se da će korisnici u ovim kućama živeti do dve godine, sve dok ne nađu trajno rešenje.

Cilj milion domova

Ono što je bitno naglasiti je da ovakvi projekti predstavljaju privremeno rešenje socijalnog stanovanja za ljude koji nemaju drugu opciju, i da kao takvi ipak moraju da zadovolje visoke standarde prefabrikovane gradnje.

Holandija je trenutno u deficitu što se tiče stambenih jedinica optimalnih za izdavanje i njihov cilj je da do 2030. godine izgrade još milion domova. Prvi koraci napravljeni ka ovom cilju odnose se na regulaciju veličina budućih objekata i rekonstrukciju jedinica koje se ne koriste kako bi se vratile na tržište.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *