Izdvojeno, Svetski projekti

Transformacija kuće u kojoj je teško pogoditi šta je staro a šta novo

Italijanski studio GGA Architects potpisuje projektat transformacije stare kuće i izgradnje aneksa koji izgledaju kao da pripadaju nekom drugom vremenu.

Stara kamena kuća bila je locirana na vrhu najvišeg brda u okruženju nedaleko od antičkog grada Urbino u blizini San Marina. Studio GGA iz Riminija osmislio je njenu transformaciju tako što je postojećem objektu pridodao novi koji svojom materijalizijom veoma podseća na originalno zdanje. Dakle, tu su zidovi od kamena, koji se u ovom slučaju oslanjaju na betonski temelj, kao i tradicionalni kosi krov. Toliko je vođeno računa o materijalima da je teško pogoditi koji je objekat novi a koji stari.

Fasada u vidu drvenih letvica sjajno se složila s kamenom, a tu su i crvene betonske ploče koji oivičavaju oba objekta.

Kombinacija novog i starog

Objektima tradicionalne arhitekture pridodati su savremeni detalji. Prvenstveno tu je dodatna fasada u vidu drvenih letvica koja se sjajno složila s kamenom, ali i crvene betonske ploče koji oivičavaju oba objekta. Na pločnik od behatona nastavlja se infinity bazen koji jasno stavlja do znanja da se ovde radi o kući koja pripada 21. veku.

Na placu je podignut i treći objekat daleko manjih proporcija koji služi kao mesto za roštiljanje, provode i sportske aktivnosti. U okviru ovog objekta postoji i cela teretana.

Na pločnik od crvenog behatona nastavlja se infinity bazen koji jasno stavlja do znanja da se ovde radi o kući koja pripada 21. veku.

U prizemlju nove kuće organizovan je prostor otvorenog plana s velikom kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom. Veliki rasponi dobijeni su korišćeni armiranobetonskog skeleta koji nose celu strukturu na tri nivoa: podrum, prizemlje i sprat.

Velika klizna vrata povezuju dnevnu sobu s bazenom na terasi. Ovi otvori omogućavaju prodor velike količine svetlosti u enterijer u kojem dominira mezanin sa staklenom ogradom.

Enterijer kao kontra eksterijeru

Na spratu su smeštene dve spavaće sobe kao i jedna glavna, roditeljska soba. Arhitekte su želele da enterijer bude u potpunoj kontri sa spoljašnjim izgledom objekta pa je zato on veoma moderan i sveden. Crveni pod, zidovi obloženi kestenom i minimalistička rasveta daju sobama, na prvi pogled, hladan izgled ali je zapravo atmosfera u ovoj kući topla.

Kuća deluje jednako impresivno i kada padne mrak zahvaljujući svetlu koji prodire kroz drvene letvice i spoljašnjem osvetljenju koje naglašava kamenu teksturu.

Grafičke podloge

Foto: Ezio Manciucca

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *