Paviljon Srbije na EXPO 2020; Foto: Serbia Creates
Intervju, Izdvojeno

Otvorena vremenska kapsula u Dubaiju: Ovako izgleda naš paviljon na EXPO 2020

Direktor paviljona Republike Srbije, Igor Kovačević otkriva za naš portal na koji način će se Srbija predstaviti u Dubaiju tokom šest meseci Svetske izložbe.

Nakon odlaganja zbog pandemije koronavirusa, Dubai EXPO 2020 je zvanično otvoren juče, 1. oktobra, a sa njim i paviljon Republike Srbije koji se nalazi u srcu okruga mobilnosti. Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno modernom Srbijom.

Na uzanoj parceli, autori iz studija A3 Architects arhitekturu paviljona su prilagodili urbanističkim ograničenjima, transformišući polaznu formu do uzdignute trougaone strukture koja je omogućila maksimalnu iskorišćenost pripadajućeg terena i fasadnih ravni.

Zadata tema izložbe u Dubaiju – „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ – bila je polazište da arhitekti zajedno sa kreativnim timom koji je osmišljavao narativni i vizuelni scenario prezentacije, definišu zajednički okvir nastupa.

U našem razgovoru sa direktorom paviljona Republike Srbije, Igorom Kovačevićem, docentom na ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, saznali smo na koji način se Srbija predstavlja u Dubaiju i šta sve posetioci mogu da očekuju od Svetske izložbe.

Igor Kovačević, direktor paviljona Republike Srbije

Na koji način će se Srbija predstavili na svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju?

Igor Kovačević: Republika Srbija će se na ovoj svetskoj izložbi predstaviti u nacionalnom paviljonu površine od 2.000 kvadratnih metara, a objekat se nalazi u tematskom delu koji nosi naziv „Mobilnost“ (Mobility).

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi je Srbija stvara ideje (Serbia creates ideas) – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost (“Inspired by the past, shaping the future”).

Predstavljanje Srbije simbolički je predstavljeno i inspirisano Vinčanskom civilizacijom. Izložbena postavka paviljona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika inovativnosti, izuzetnosti, umetnosti, trgovine i mirnog suživota ove kulture, stare više od 7.000 godina.

Uzdignute trougaona struktura nalik vinčanskim građevinama; Foto: A3 Architects

Tokom Vinčanske civilizacije videli smo prve protogradove, dvospratne građevine i primere mobilnosti, komunikacija…

Tokom ovog istorijskog perioda desile su se inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva – desilo prvo topljenje metala na svetu (što je i inspiracija za vizuelni identitet i logotip predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi), jedna od najranijih proizvodnja keramike, prvi protogradovi, prve dvospratne građevine i neverovatni primeri mobilnosti, komunikacija, razvoja trgovine.

Припреме

Последње припреме пред званичну церемонију отварања су у току! Видимо се ускоро!………………………………………….The final preparations before the official opening ceremony are underway! See you soon!Srbija stvara / Serbia Creates Privredna komora Srbije Razvojna agencija Srbije#District2020 #Expo2020Serbia #Expo2020 #Dubai #UАЕ #SerbiaCreatesIdeas

Posted by Expo 2020 Serbia on Friday, October 1, 2021

Kako je osmišljen paviljon Republike Srbije?

IK: Paviljon Srbije osmišljen je kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu inovativne vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom. I sam izgled paviljona podseća na kosi krov nekadašnjih vinčanskih građevina.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podelu između fizičkog i digitalnog sveta.

Na ovaj način virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti, baš kao i sa ovog mesta u Beogradu.

Uz tehnološke inovacije, svi zainteresovani posetioci (uživo u Dubaiju ili online) moći će da se upoznaju sa revolucionarnim dostignućima Vinčanske kulture, kao i nasleđem srpskih velikana koji su zadužili čovečanstvo – poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, ali i da istraže blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom trajanja Expo-a.

Svetlosne instalacije; Foto: A3 Architects

Da li će postojati dešavanja za različite tematske nedelje EXPO-a?

IK: Tokom trajanja EXPO 2020 biće održano 10 tematskih nedelja, a u okviru njih predviđen je niz sastanaka, predavanja, panela i konferencija na kojima naša zemlja uzima učešće.

Prva nedelja Expo-a počinje sa temom Klime i biodiverziteta, druga je posvećena Svemiru, zatim ide Urbani i ruralni razvoj (od 31. oktobra do 6. novembra), Tolerancija i inkluzija, Znanje i edukacija, Putovanja i umrežavanje, Globalni ciljevi, Zdravlje i velnes, Hrana i agrikultura i Voda.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Air Serbia, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Expo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja. Mi smo jedina zemlja u regionu koja je pružila ovu pogodnost u cilju promocije srpske privrede i njenog širenja na globalno tržište.

Projekat paviljona potpisuje A3 Architects; Foto: A3 Architects

Koliko posetu očekujete na EXPO-u i našem paviljonu?

IK: Dubai će šest meseci biti centar sveta, a u kome se naša zemlja uvek dočekuje kao veliki prijatelj i partner.

Sama činjenica da se nalazimo u onoj grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon, zatim da se on nalazi na jednoj od najprominentnijih lokacija i da će sa ukupnom površinom biti jedan od dominantnijih na panorami EXPO-a dovoljno govori o tome. Domaćini očekuju preko 25 miliona posetilaca, što je istorijski maksimum koji je jedna manifestacija okupila.

Srbija ima mnogo toga da ponudi svetu i pokaže kako kroz nauku i inovacije, učestvuje u rešavanju globalnih izazova čovečanstva kojima će se EXPO 2020 baviti. Upravo zato Svetska izložba u Dubaiju je prilika da pošaljemo snažnu poruku svetu o potencijalima moderne i inovativne Srbije, uz mogućnost ostvarivanja novih poslovnih, ali i dalje produbljivanje odličnih političkih i ekonomskih veza.

Serbia pavilion. So proud of our team💪💪💪 A3 Architects for Republic of Serbia. #a3_architects #expodubai2020 #bestteamever #modernarcitecturedesign #archilovers #uae #worldexpo #serbia🇷🇸

Posted by A3 Architects on Wednesday, September 29, 2021

Koliko je EXPO važan za našu zemlju?

IK: Od kada je davne 1851. godine u Kristalnoj palati u Londonu, održana prva Svetska izložba, od tada su na ovoj manifestaciji predstavljena neka od najvećih tehnoloških inovacija i otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život. Telefon, prvi računar, Teslina neizmenična struja, prvi put su predstavljeni upravo na nekoj od ovih izložbi, kao i neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije – Ajfelova kula u Parizu, Atomium u Briselu, ali i prva maketa za Kip slobode.

Ove godine obeležavamo čak 136 godina od prvog učešća, tada mlade Kraljevine.

Naša zemlja takođe ima bogatu i dugu tradiciju nastupa na Svetskim izložbama – ove godine obeležavamo čak 136 godina od prvog učešća, tada mlade Kraljevine.

Srbija će nastupom na Svetskoj izložbi težiti da unapredi i modernizuje imidž na međunarodnoj sceni, predstavljajući se kao inovativna i kreativna zemlje, a sve u cilju podsticanja trajnog i održivog napretka za građane naše zemlje, razvijanje poslovnih prilika i privlačenja stranih investicija.

Ove godine po prvi put Svetska izložba će biti održana na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region) i na njoj su učešće potvrdile čak 192 zemlje.

Imajući to u vidu, kao i prijateljske odnose koje naša zemlja ima sa Emiratima, očekujemo da će Srbija samo produbiti ove veze sa ovim regionom, ali i celim svetom i na najbolji način prikazati pre svega svoje tehnološke inovacije i dostignuća, privredne i poslovne prilike, kao i tustičke potencijale, zaključuje Kovačević.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

 1. arhitekta

  mobilnost, Srbija stvara ideje i vinčanska kultura?

  ne razumem vezu

  1. miki

   a džejms bond odnosno duško popov i olivera katarina uz ivu andrića ? a ? šta kažeš ?

 2. PA

  Vincu videlo nije. Sta bi mi bez uobrazilje arhitekata?

Оставите одговор

Obavezna polja *