Arhitektura

Novo Fosterovo delo naklonjeno biciklistima

Nove stambene bliznakinje, delo studija Foster + Partners,  ima više parking mesta za bicikle nego za automobile.

Nova kompleks u Londonu imaće biciklistički parking sa čak 1.486 mesta, što je zapravo po jedno i po parking mesto za svaki od 930 stanova. Interesantno je da automobili, kojima je tradicionalno dodeljeno uvek više mesta, na raspolaganju imaju svega 200 mesta.

Kako ljudi postaju svesni masovnog zagađenja, a pritom im i gužve u saobraćaju oduzimaju dragoceno vreme, sve se više opredeljuju za vožnju biciklima. Stanovnici ovog londonskog kompleksa barem ne moraju da razmišljaju gde će čuvati svoje prevozno sredstvo.

Foster's London towers 02

Pored parking prostora, u zoni suterena nalazi se i radionica za održavanje i čišćenje gde će stanari moći da sređuju svoje bicikle. Takođe, zgrade poseduju i lift za bicikle.

Prema početnim smernicama, projekat ovog stambenog kompleksa od 130.600 m2, trebalo je da obezbedi 1.223 mesta za čuvanje bilikala. Međutim, planeri su insistirali na još većem broju i tako se došlo do sada postojećih 1.486, na uštrb dela prostora za skladištenje.

Foster's London towers 03

„To je cifra koja spektakularno odražava promene stavova prema biciklizmu u Londonu“, rekao je Peter Murray, član savetodavne grupe gradonačelnika u oblasti dizajna i pasionirani biciklista.

On je naglasio i da biciklizam postaje sve popularniji i da se moraju omogućiti ne samo trenutni zahtevi za parkingom već se mora misliti i na potrebe budućnosti.

Foster's London towers 04

Studio Foster + Partners poznati su po podršci razvoju biciklističke kulture. Prošle godine Norman Foster predstavio je koncept nazvan SkyCycle odnosno mrežu izdignutih biciklističkih staza, nad  londonskom železnicom. Takođe, oni je naglasio da je ponosan što 21% njegovih zaposlenih na posao dolazi biciklima.

Pogledajte i kako će izgledati najviša stambena zgrada u Londonu, takođe, delo studia Foster + Partners.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *