Arhitektura

Šoping centar u Japanu s baštama na osam spratova

Namba Parks u Osaki je najzeleniji šoping centar ikada izgrađen!

Kada pomislimo na šoping centar, tipična slika koja nam pada na pamet jesu nepregledni nizovi prodavnica u betonu. Ali Namba Parks je u potpunosti preokrenuo stereotip trgovačkog centra.

Ovom ogromnom tržnom centru izgrađenom na lokaciji starog stadiona za bejzbol najzanimljivija karakteristika jesu bašte koje se prostiru na osam nivoa sa šumarcima, travnjacima, potocima, slapovima, jezerima pa čak i prostorom za uzgoj povrća.

nama-park-02

Projekt Namba Parks pokrenut je nakon zatvaranja stadiona pa je u tom trenutku predstavljao veliku priliku za revitalizaciju četvrti uz železničku stanicu i aerodrom. Budući da se radi o prvoj lokaciji sa kojom se turisti susreću prilikom dolaska u Osaku, vlasnik zemljišta hteo je reprezentativni projekt koji će Osaku prikazati u sasvim novom svetlu. Stoga je biro Jerde Partnership osmislio Namba Parks kao veliki zeleni prostor i oazu smeštenu usred gustog rastera ulica Osake, piše CroEnergo.

nama-park-03

Krovni park se postupno penje kroz osam nivoa i prolaznicima daje osećaj da stoje na brdašcu u prirodi, a ne na krovu šoping centra. Odmah ispod parka, urezani „kanjoni“ šire se kroz centar te povezuju trgovine, restorane i klubove. Usred kanjona postavljeno je i nekoliko terasa namenjenih živim nastupima, povrtnjacima i pop-up trgovinama.

nama-park-04 nama-park-05

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *