Građevinarstvo

Amazon će toplotom iz računskog centra grejati svoje novo sedište

Pomoću cevi spojenih sa data centrom preko puta ulice, toplota će voditi novog sedišta kompanije Amazon.

Centar Sijetla polako postaje grad Amazona zahvaljući najnovijem proširenju ove poznate kompanije za e-trgovinu. Njihovo novo sedište u obliku staklene kupole nalaziće se tačno preko puta računskog centra u kojem hiljade računara procesuiraju milionske zahteve klijenata. Ovolika količina računara na jednom mestu generiše veliku količinu toplotu pa su se mašinci setili da je iskoriste za grejanje susednog objekta.

Toplota generisana u računskom centru transferovaće se u zgradu sedišta Amazona putem mreže cevi napunjenih vodom koje će biti položene u zemlju. Kako bude prolazila kroz data centar, voda će za grejati. Cirklulacijom vode u cevima prenosiće se toplota na susedni objekat koji se nalazi preko puta ulice.

Po prvim procenama inženjera, toplota generisana u računarskom centru biće više nego dovoljna da zagreje buduće sedište Amazona pa će se mreža cevi najverovatnije proširiti i na susedne objekte omogućavajući im tako besplatno grejanje.

Sličan princip već je primenjen u Helsinkiju gde se čitavi kvartovi hlade rashlađenom vodom koja se crpi iz podzemnih rezervoara.

Već smo pisali o planu Beča da uvede sistem centralnog hlađenja što će dovesti do smanjenja korišćenja klima-uređaja.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *