Neizvesna sudbina stambeno-poslovne zgrade u londonskoj ulici Clerkenwell Close; foto: Timothy Soar
Arhitektura

„Vulgarna“ fasada izazvala bes građana Londona

Prvo nagrađena, sada nagrđena: Arhitektura sporne fasade dobila je nacionalnu nagradu RIBA za izuzetnost u arhitektonskom stvaralaštvu za 2018. godinu, a sada je izdat nalog za njeno rušenje.

Da fasada zgrade može izazvati nezadovoljstvo građana poznato nam je i iz lokalnog iskustva. Eksterijer Hotela Centar u Novom Sadu (izveden po projektu akademika Branislava Mitrovića) ukazuje koliko ova problematika može daleko otići. Poznata kao Radijatorka, ovo zdanje više puta je proglašavano za jednu od najružnijih zgrada u vojvođanskoj prestonici.

Da reč nije o izolovanom slučaju svedoči nam skorašnja kontroverza oko fasade stambeno-poslovne zgrade u londonskoj ulici Clerkenwell Close. Autori projekta Amin Taha Arhitekti i GROUPWORK su sredinom ove godine od lokalne gradske uprave dobili nalog da se fasada, koja je ocenjena kao neprimerena, demolira. Da za struku situacija bude neugodnija, arhitektura sporne fasade dobila je nacionalnu nagradu RIBA za izuzetnost u arhitektonskom stvaralaštvu za 2018. godinu. Kada je reč o oblikovanju savremene stambene arhitekture u Britaniji, projektanti i gradski predstavnici očigledno ne dele ista uverenja, mišljenje i estetske vrednosti.

Prvo nagrađena, sada nagrđena; Timothy Soar

Čelnici lokalne uprave zaključili su da je fasada zgrade vulgarna, a time i van konteksta zaštićenog urbanog ambijenta.

Nakon duge rasprave, čelnici lokalne uprave zaključili su da je fasada zgrade vulgarna, a time i van konteksta zaštićenog urbanog ambijenta u kome preovladavaju zgrade izrazitog graditeljskog nasleđa. Po svojoj pojavnosti, objekat nije u skladu s lokalnim oblikovnim kodom. Stepen obrade kamena je prost, grub i primitivan, a time i radikalan za konzervativno susedstvo, smatraju ljudi ispred Insligaton Councila, gradskog savetodavnog tela za građevinska pitanja. U izveštaju koji prenose portali ArchPaper i Dezeen, brutalnost obrade materijala označena je kao uvredljiva i u neskladu s tradicionalnim britanskim vrednostima.

Revolt sugrađana nastao je na osnovu neslaganja originalnog projekta i izvedenog stanja – što je uzrokovalo nezapamćeni skandal i britanskoj arhitektonskoj zajednici. Naime, po originalnom rešenju (koji je objavljeno na sajtu lokalne samouprave), fasada zgrade bila je u opeci nalik onoj na okolnim objektima. Međutim, nakon usvojenih izmena, obrada fasade je promenjena u grube kamene blokove, s čime se građevinska inspekcija složila. Međutim, susedi su nekako ostali uskraćeni za obaveštanje o načinjenim promenama.

Detalj „vulgarne“ fasade. Gde je prvobitno zamišljena opeka? foto: Timothy Soar

Fasada deo noseće konstrukcije

Iz administrativnih propusta i zbog njene „ružnoće“, građani Londona zahtevaju uklanjanje zgrade. Amin Taha, vodeći projektant i investor projekta uložio je žalbu na odluku koja će na razmatranje doći u martu 2019. godine. Krajem 2017. godine, Taha se suočio s istim optužbama, ali je pravno uspeo da odbrani svoj dizajn.

Kompleksnost situacije ogleda se i u činjenici da sporna fasada čini egzoskelet zgrade. To što znači da ima nosivu ulogu. Promena fasade podrazumevala bi i promenu celokupnog konstruktivnog sklopa – što je intervencija značajnih fizičkih i finansijskih razmera.

O ukusima i estetskim preferencijama ne bi trebalo raspravljati, barem ne kada je šteta već načinjena. Odluka o tome da li je fasada u Ulici Clerkenwell Closeu lepa ili ružna, prikladna ili neprikladna, može dovesti do rušenja zdanja čija površina iznosi 2.000 m2, a investiciona vrednost dostiže i nekoliko miliona funti. Na osnovu sadašnjeg stanja stvari, sve do proleća naredne godine, sudbina nagrađenog objekta biće neizvesna.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *