Izvođenje

Koliko košta adaptacija kupatila

Adaptacija kupatila je jedan od najskupljih građevinskih poslova u stanu.

Na jednom mestu smo pokušali da objedinimo sve radove kao i troškove koje vas očekuju.

Troškove smo podelili na dve grupe: građevinske radove i materijal.

Prikazane cene su okvirne. One mogu da variraju i zavise od površine kupatila, dostupnosti i kompleksnosti instalacija.

Adaptacija kupatila, Beograd, arhitekta Sonja Brstina

Građevinski i instalaterski radovi

1. Rušenje starog kupatila podrazumeva skidanje starih pločica i opreme, demontažu starih cevi, iznošenje i odvoz šuta. Cena zavisi od veličine kupatila ali i dostupnosti deponije za odvoz šuta. Okvirna cena je od 100 do 150 evra.

Ukoliko je potrebno ponovo uraditi cementnu košuljicu, ona se izliva ovako:

2. Izrada novih vodovodnih instalacija se preporučuje ukoliko je zgrada starija od 10 godina. U ove radove spada postavljanje novih vodovodnih cevi, ventila, ugradnog vodokotlića itd. Cena zavisi od broja priključnih mesta. Orijentaciona cena sa materijalom je oko 450 evra od čega je cena materijala 130 evra a ostatak je rad majstora.

3. Dorada elektroinstalacija podrazumeva premeštanje starih, dodavanje novih utičnica kao i dorada plafonske rasvete. Cena zavisi od obima posla. Kabliranje i montaža iznosi oko 70 evra, cena ventilatora i modularni indikator je dodatnih 50 evra.

4. Izrada hidroizolacije oko kade ili tuš kabine. Cena najviše zavisi od materijala koji se koristi. Pogledajte postupak pravljenja hidroizolacije. Cena hidroizolacije za zidove oko kade ili tuš kabine iznosi oko 6 evra/m2. Tako, izolacija prosečne kade sa radom majstora iznosi oko 100 evra.

5. Postavljanje pločica se kreće oko 8 evra po kvadratnom metru. U ovu cenu nije uračunat materijal: pločice i lepak. Pogledajte postupak postavke pločica u slikama. Za kupatilo prosečne površine od 4m2 poda i 12 m2 zida, cena iznosi oko 130 evra.

6. Krečenje plafona. Za prostorije u kojima je povećana vlažnost, preporučuju se masne, lateks boje.

7. Montiranje sanitarija i nameštaja za kupatilo. Nakon postavke sanitarija, spojevi sa zidovima se silikonišu. Cena postavke sanitarija je oko 30 evra po komadu što znači da za montažu umivaonika i šolje trebate izdvojiti oko 60 evra.

Potreban materijal za adaptaciju

1. Pločice: Cena pločica zavisi od veličine i kvaliteta. Cena pločica kreće se od 750 (domaće pločice) do 10.000 dinara/m2 (inostrane pločice većih dimenzija). Pogledajte neke od pločica koje možete pronaću u salonu EuroDOM i njihove cene.

2. Lepak za pločice: Ceresit CM 11, džak od 25 kg kosta 500 – 650 dinara i on pokriva 5-8 kvadrata. Znači da cena lepka za pločice iznosi oko 1 evro po kvadratnom metru.

3. Sanitarije: Dijapazon cena sanitarija je velik i zavisi od proizvođača. Domaće umivaonici i wc šolje su najpovoljnije i kreću se od 20 do 50 evra. Italijanske i španske kvalitetne sanitarije su znatno skuplje. Pogledajte cene i deo asortimana sanitarija u salonu EuroDOM u Beogradu.

4. Nameštaj za kupatilo pored lepog izgleda mora da bude izveden od materijala visokog kvaliteta koji će izdržati povećanu vlažnost prostorije. Pogledajte neke od modernih i klasičnih kupatilskih ormarića.

5. Slavine: cene slavina za umivaonik, kadu i tuš su različite i kreću se od 40 pa da 140 evra po komadu.

Naravno, ne bi bilo loše angažovati arhitektu koji će se pobrinuti da kupatilo izgleda baš onako kako ste želeli.

Foto: Gradnja.rs

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *