Izvođenje

Izolacija fasadnog zida sa unutrašnje strane

Izolacija fasadnih zidova može se izvesti sa spoljnje ili unutrašnje strane objekta. Ovog puta objasnićemo vam kako se radi varijanta iznutra.

Prednosti izolacije sa unutrašnje strane jeste niža cena izvođenja i činjenica da ne utičete na promenu spoljnog izgleda zgrade. Ipak postoji i negativna strana ovog sistema izolacije.

Ukoliko želite da izolujete stan u stambenoj zgradi, značajnu uštedu ćete ostvariti ukoliko ga izolujete sa unutrašnje strane jer vam nije potrebna skela za izvođenje. Unutrašnju izolaciju možete izvesti u samo jednoj prostoriji ili u celom stanu.

Negativna strana ovog sistema  je stvaranje „toplotnih mostova“ na spojevima zida koji se izoluje i ostalih neizolovanih elemenata konstrukcije (međuspratna konstrukcija, unutrašnji zidovi, otvori).  Na ovim delovima je moguće  stvaranja kondenza i formiranja buđi koja se najčešće pojavljuje u uglovima prostorija.

Prema Pravilniku o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara, izolacioni materijal koji se postavlja sa unutrašnje strane mora biti negoriv.

Saveti za montažu

Izolacija sa unutrašnje strane spoljnjeg zida najčešće se izvodi u sistemu sa oblogom od jedne gipskartonske ploče na metalnoj potkonstrukciji sa ispunom od kamene vune.

Prilikom postavke proverite vlažnosti postojećeg nosivog zida. Ukoliko postoje vlažna mesta potrebno ih je sanirati pre postavljanja izolacije i sprečiti dalje vlaženje zida.

Obavezno postavite parnu branu sa toplije strane izolacionog materijala odnosno između kamene vune i završne obloge zida, npr. gipskartonke ploče. Nakon postavke ove izolacije, zidove možete normalno obraditi tj gletovati i krečiti.

Unutrašnja površina prostorije će sa izolacijom biti malo smanjena ali će u prostorijama biti smanjena potrošnja energije za grejanje i klimatizaciju do 35%.

Ukoliko se ipak odlučite za izolaciju stana sa spoljnje strane fasadnog zida pazite da se ne pojavite u rubrici antigradnja kao primer demit fasade iz Novog Sada.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Sasa

  Potreban mi je savet, imam stan (novogradnja), uradjena je spoljna izolacija, ali spoljni zid sobe je uvek hladan. Sa te strane gde se nalazi taj zid, ima prolaz izmedju moje i susedne zgrade, i deluje mi da zbog stalnog protoka vazduha ta soba i zid, zimi ne moze da se zagreje. Da li bi to resio unutrasnjom izolacijom, samo taj zid da izolujem stirodurom?Molim Vas za brz odgovor

 2. anet

  ne vidim odgovor jer i mene zanima odgovor na isto pitanje

 3. Damir Zupanec

  Potrebno je imati nešto više podataka o zidu i izolaciji (od kog materijala je zid i koje debljine, koji materijali su upotrebljeni za izolaciju i koje debljine, gde se prostire izolacija u odnosu na stan-da li ima hladnih mostova u blizini zida prema tavanicama ili bočno, koja je dimenzija(širina) izloženog zida ).

  Ipak, može se generalno reći da se izvođenjem termoizolacije sa unutrašnje strane mogu popraviti termičke osobine zida (koeficijent prolaza toplote) pa tako i smanjiti troškovi grejanja, i povećati temperatura na površini zida, ali negativni efekti su višestruki: moguća kondenzacija između izolacije i zida, smanjena toplotna stabilnost, lošije mehaničke osobine zidne površine. Ukoliko je prioritet popravljanje udobnosti (temperature na površini zida) i ako nema jednostavnog rešenja za intervenciju sa spoljašnje strane, tada preporučujem da se izvede sloj specijalnog paropropusnog termoizolacionog premaza u debljini 1 do 1,5mm- ultratanka termoizolacija na bazi nanotehnologije (keramičke supertanke mikrosfere ispunjene vazduhom). Ovakvih proizvoda na tržištu ima nekoliko (Ecotherm, Korund…)

 4. Vojkan

  Apsolutno treba raditi izolaciju unutrasnjih zidova i narocito plafona. To vam mogu detaljno objasniti i uputiti sta i kako je najbolje sve to uraditi. Javi te se ako zelite detaljne informacije i upustva.

 5. Bojan

  Pozdrav Vojkane
  Zanimaju me informacije i uputstva za izolaciju unutrasnjih zidova i plafona
  Unaprijed sam ti zahvalan.

  1. milutin ceranic

   imam stirodur 2 soba je mnogo pretopla planiram na plafon zalepiti cime i kako moze pomoc inace to je 9 m2 hvala unapred

 6. Vlada

  Spolja,je planirana fasada kamena vuna 15cm pa ide termo blok i malterisanje iznutra,obzirom da stavljam gips moje pitanje je kako da resim kondenz da se stvara ako izmedju gipsa i t.bloka bude kamena vuna

Ostavite odgovor

Obavezna polja *