Izvođenje

Armatura bez ograničenja: 3D štampom do amorfnih zidova

Najveći freeform 3D štampač na svetu olakšaće postupak izgradnje kuća i svesti potrebno vreme na minimum.

Vizionari u startup kompaniji Branch Technology napravili su 3D štampač koji može da napravi zid bilo kakvog oblika od konvencionalih materijala. Pravljenje objekata ovim načinom omogućilo bi arhitektama da u svojim projektima integrišu i amofne, prirodne oblike jer granice za ovog 3D robota ne postoje, piše Gizmodo.

branch-armatura-3

Branch tehnologija radi na sličan način kao i naše telo: kao što kosti daju telu čvrstoću, tako i lagana armatura obložena gušćim materijalima daju celoj konstrukciji stabilnost.

branch-armatura-1

Armatura se dobija tehnologijom 3D štampe. U pitanju je veoma brzi i agilni 3D štampač koji koristi PVC plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima za „ispisivanje“ armature. Potom se na armaturu dodaje beton na šta kasnije ide gips i sve ostalo što se koristi u modernom građevinarstvu. Zavšni sloj zida može biti kakav god arhitekta želi. Bitno je napomenuti da se štampom mogu predvideti i veze elemenata tako da se ostavi dovoljno dužina sidrenja.

Iz Brancha poručuju da sa sadašnjim, skromnim, kapacitetima mogu da odštampaju oko 20 kuća godišnje. U planu su velike investicije koje bi ovu brojku značajno povećale i samim tim omogućile kompaniji da se bolje pozicionira na tržištu. Povećanje kapaciteta bi i značajno smanjilo troškove proizvodnje čime bi i masivna proizvodnja 3D štampanih objekata postala realističnija.

branch-armatura-4

Pogledajte kako izgleda fasada koju zida robot.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Marija

    A od kog materijala je ta armatura i da li taj materijal ima ista svojstva kao gvozdje koje se koristi za armaturu?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *