euPolis
Urbanizam

Srećni gradovi: Drugačiji pristup urbanizmu

Nove teme u domaćoj planerskoj praksi obuhvataju primenu rešenja inspirisana prirodom, ekološkog inženjerstva i uključivanja građana u urbanističko planiranje.

Prošle nedelje održana je prva radionica međunarodnog projekta euPOLIS, koji ima za cilj implementaciju nove metodologije urbanističkog planiranja uz participaciju građana i primenu rešenja inspirisanih prirodom. To je bio prvi korak ka formiranju lokalne stručne zajednice koja će u tokom četvorogodišnjeg trajanja projekta sarađivati na implementaciji i lokalizaciji euPOLIS-a. U sklopu prve radionice, organizatori i njihovi saradnici na projektu predstavili su neke od tema koje projekat obuhvata sa ciljem stvaranja „srećnog grada“.

Nove teme u domaćoj planerskoj praksi obuhvataju prvenstveno oblasti održivog razvoja, među kojima su primena Nature-based Solutions (NBS – rešenja inspirisana prirodom) i ekološkog inženjerstva u planiranju. Prema rečima profesora Maksimovića, ovaj način planiranja unapredio bi planove sa sredine prošlog veka, upravo kroz uvođenje novih tehnologija poput onih koje se tiču prerade otpadnih voda, ali i integracije ekoloških i tehnoloških procesa u dizajn javnih prostora.

Nature based Solutions u planiranju

Primena ovakvih rešenja trebalo bi da doprinese javnom zdravlju i blagostanju građana.

Primena ovakvih rešenja trebalo bi da doprinese javnom zdravlju i blagostanju građana, što je u ovom trenutku naročito aktuelna tema. Kada se govori o opštem blagostanju, ispred udruženja ŽAD – Žensko arhitektonsko društvo, o rodno senzitivnom planiranju govorila je profesorka Eva Vaništa Lazarević, koja je ukazala na mehanizme planiranja kada se u proces uključe i problemi pojedinih društvenih grupa. Razmatranja izneta u ovom delu radionice rezultat su ankete sprovedene u okviru projekta Gradove građankama.

Rodno senzitivno planiranje

Demo lokacije

Poligoni, odnosno „demo lokacije“ za implementaciju euPOLIS projekta su Linijski park i Park Ušće, koji su već neko vreme u žiži javnosti. Osim samih lokacija obuhvaćenih planskom dokumentacijom, projekat euPOLIS ispituje i zone uticaja na širi deo grada, pa se tako za izazove u planiranju moraju uzeti u obzir i problemi i potencijali zona oko „demo lokacija“.

Zone uticaja Linijskog parka

Među stručnjacima, institucijama i organizacijama, učešće u radionici su uzeli i predstavnici projekta Terrifica – Centra za promociju nauke, kao i Urbanističkog zavoda u Beogradu, koji je već izradio nacrt Plana detaljne regulacije Linijskog parka. Lokacija Linijskog parka je predmetna lokacija i za realizaciju projekta Clever Cities, pa su u sklopu radionice predstavljeni i participativni i dizajnerski modeli korišćeni u dosadašnjim fazama ovog projekta, korisni za umrežavanje sa projektom euPOLIS.

Clever Cities

Interaktivni deo radionice omogućio je prisutnim stručnjacima da podele svoja mišljenja i iskustva.

Tendencije ka participaciji u okviru projekta bile su primetne već i u sklopu radionice, koja je imala i interaktivni deo u kome su učesnici mogli da se izjasne o svojoj želji za učešćem u projektu, ali i najčešćim participativnim modelima sa kojima su imali iskustva. Interaktivni deo radionice omogućio je prisutnim stručnjacima da podele svoja mišljenja i iskustva vezana za planersku praksu i predmetne lokacije, pa je tako još jednom otvoreno pitanje raseljavanja romske populacije sa prostora Linijskog parka, što je ovog puta imalo veći odjek od slova na papiru, odnosno ekranu.

Participacija stručnjaka u interaktivnom delu radionice

O euPolisu

Međunarodni euPOLIS tim čine institucije i organizacije iz Poljske, Danske, Grčke, Velike Britanije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Kolumbije, Kine, Italije, Kipra i Srbije, dok su poligoni za realizaciju prepoznati u Beogradu, Pireju, Lođu i Gladsaksu. Organizacije i institucije koje su projekat donele kod nas su organizacija „Mikser“, Građevinski fakultet u Beogradu i profesor Čedo Maksimović sa Imperijal Koledža u Londonu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Građanka

    „Rodno senzitivno planiranje”?

    1. arhitekta

      dokon pop i tele krsti

Ostavite odgovor

Obavezna polja *