Saobraćajnica na vodi; Foto: Xinhua/Xiao Yijiu
Građevinarstvo

U Kini podignut auto-put na reci koji nema nijedan most

U Kini je pušten u rad auto-put koji je pravo građevinsko čudo. To je autoput koji ide koritom reke i nema mostova koji vode sa jedne na drugu obalu. 

Takav građevinski poduhvat još nije viđen u svetu, a razlog da se radi na ovaj način je želja kineskih graditelja da prate liniju koju je stvorila sama priroda. Oni su izgradili auto-put preko reke. To je bila i ekonomska i ekološka odluka, piše RTS.

Prilikom planiranja auto-puta koji povezuje okrug Jičang sa centralnom saobraćajnicom G42 u kineskoj provinciji Čupej, u opciji je bilo nekoliko rešenja. Najveći problem predstavljala je reka, koja ima duboko urezano korito kroz planinu. Prva opcija je bilo kopanje tunela, a druga je bila povezivanje padina sa nekoliko mostova.

Razlog da se radi na ovaj način je želja kineskih graditelja da prate liniju koju je stvorila sama priroda.

„Bilo je mnogo skuplje i mnogo duže rešenje. Fundirali smo stubove skoro pet godina ali se isplatilo možete to da vidite i sami“, izjavio je Zijon Dijan, glavni šef projekta.

4,4 kilometara iznad vode

Konstruktori su podigli armirano-betonsku konstrukciju, koja se graciozno prostire na stubovima duž reke. Od deonice dužine 10,9 kilometara, 4,4 kilometra su iznad vode. To je tamošnjim vozačima skratilo vreme vožnje za 20 minuta.

„Projekat je koštao oko 70 miliona dolara. Kinezi ovu saobraćajnicu nazivaju auto-put, iako je jasno da se radi o komunikaciji sa dve trake u različitom smeru“, rekao je Danseng Vang, šef gradnje.

Auto-put je opremljen mnoštvom kamera, kojima se vrši monitoring eventualnog zagađenja prirode, kao što je na primer bacanje smeća u reku. Prestupnicima je zaprećena kazna u iznosu od 125 evra.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *