Zbog neobičnih otvora koji je krase sa svih strana, zgrada novog vrtića u Sajgonu deluje gotovo elastično. Foto: Quang Tran
Svetski projekti

„Elastična“ zgrada koja se ne uklapa u okolinu, ali je deca obožavaju

Ukoliko smatrate da funkcija treba da prati formu, ovaj objekat će vas sigurno oduševiti maštovitim odgovorom na temu.

Razigrana fasada sa šarenim prozorskim okvirima nepravilnih (i neponovljivih) oblika krasi najnovije zabavište u vijetnamskom gradu Ho Ši Min. Ali, to nije sve! Zabava se premestila i u unutrašnjost objekta, čime su arhitekte iz studija Kientruc O uspele da stvore ambijent koji je u isto vreme izuzetno prijatan, funkcionalan i zanimljiv čak i njegovim najmlađim korisnicima.

„Vrtić TTC Elite Saigon je jednostavno zamišljen u čistom geometrijskom obliku kako bi izazvao dečju znatiželju, što je bitno jer deca s njim svakodnevno komuniciraju“, kažu iz arhitektonskog studija.

Ovo zabavište zahvaljujući svojoj neobičnoj fasadi, izgleda kao da je napravljeno od plastelina.

„Prozori kao takvi podstiču emociju, maštu i radoznalost, i uspostavljaju direktan odnos između dece koja se igraju u objektu i živog spoljnog okruženja koje se konstantno menja“ – navode arhitekte.

Naime, Ho Ši Min (nekada Sajgon) jedan je od gradova koji su najviše stradali u Vijetnamskom ratu. No, već godinama unazad on se konstantno obnavlja, postavši dom velikom broju zanimljivih arhitektonskih objekata.

Takav je slučaj i sa ovom zgradom koja zahvaljujući svojoj neobičnoj fasadi, izgleda kao da je napravljena od plastelina. Zbog neobičnih otvora koji je krase sa svih strana, zgrada novog vrtića u Sajgonu deluje gotovo elastično.

Otopljeni ulaz

Posmatrajući iz ugla izvođača radova, najizazovniji deo ovog objekta svakako je njegov „otopljeni“ ulaz, kao i nepravilni procepi koji se „prelivaju“ sa više strana objekta.

Arhitekte su pažljivo izračunale položaje prozora tako da izgledaju kao da su nasumično postavljeni.

Kako bi postigle željeni efekat, arhitekte su pažljivo izračunale položaje prozora tako da izgledaju kao da su nasumično postavljeni, a opet tako da svaka soba dobije dovoljno dnevne svetlosti. Duboke niše s unutrašnje strane pretvaraju prozore u prijatne, intimne kutke za čitanje i igranje, a pritom još i sprečavaju pregrevanje prostorija.

Osim toga, prozori se nalaze i u samom enterijeru, tako da mališani iz jedne učionice mogu da posmatraju šta se dešava u sobi pored.

Kreativci

Zabavište broji ukupno pet spratova. Na prva tri nalaze se učionice i igrališta u zatvorenom, dok su gornja dva sprata posvećena administraciji. Svi nivoi povezani su širokim spiralnim stepeništem.

Studio Kientruc O nedavno je projektovao još jedan vrtić u ovom gradu gde se takođe poigrao sa geometrijom prozora. Može se reći da vijetnamske arhitekte koriste svaku šansu da kroz svoj posao i dizajn probude dete u sebi – i može se reći da im u tome lepo ide.

U narednoj galeriji pogledajte kako se ova zgrada (nije) uklopila u svoju okolinu:

Fotografije: Quang Tran

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *