Arhitektura

Moskva dobija potpuno futurističku pravoslavnu crkvu

Ceo zid od stakla i svetleći krst? Inovativni i pretežno beli materijali koji će se koristiti na ovoj crkvi je nešto što nismo navikli da vidimo kod ruskih crkvi.

Započinje li se s ovim projektom crkve u Moskvi revolucija u ruskoj sakralnoj arhitekturi? S predloženom kupolom i visokim zidovima od stakla, kao i svetlećim krstom, ovo rešenje svakako je drugačije od onog što smo navikli da viđamo kod pravoslavnih crkvi.

Izgradnja crkve posvećene Ignaciju Antiohijskom veoma je izvesna. Naime, iako tačan datum početka gradnje nije definisan, projekat je objavljen je na zvaničnoj veb stranici moskovskog gradskog Odeljenja za urbanizam i gradnju.

Započinje li se s ovim projektom crkve u Moskvi revolucija u ruskoj sakralnoj arhitekturi?

Neobični projekat potpisuju projektni biroi A.R.E.A.L Architects i Archpoint, koji su za sada poznati po projektovanju restorana.

Prema predstavljenoj vizualizaciji, neminovno je da crkva neće imati mnogo ukrasnih detalja, kao ni zlatnu kupolu niti složene strukture koje se mogu videti kod tradicionalnih ruskih crkvi. Naime, dizajn se može okarakterisati kao veoma minimalistički.

Povratak tradicijama sakralnog graditeljstva?

Arhitekte su istakle da su inspiraciju pronašle u crkvi Preobraženja Spasitelja u Velikom Novgorodu, koja potiče iz 14. veka. Iako to na prvi pogled ne deluje, ovakvim dizajnom arhitekte planiraju da povrate vezu sa drevnim tradicijama sakralnog graditeljstva, piše Russia Beyond.

Unutrašnji prostor će biti otvoren i slobodan, kako bi bogosluženje bilo neometano i kako ko bi u crkvu moglo da pristupi i do 500 ljudi.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *