Glamping kod Sremskih Karlovaca; Foto: Lala Vineyard
Arhitektura, Izdvojeno

Arhitektura glampinga: Tri scenarija iz Srbije i okruženja

Vodimo vas u tri odmarališta koja boravak pod šatorom podižu na novi nivo, ali se i pitamo kako ceo glamping trend utiče na prirodno okruženje.

Kampovanje, kao što je defisano u rečnicima, podrazumeva privremeni boravak na otvorenom uz postavljanje improvizovanih smeštajnih objekata u prirodnom okruženju. U arhitekturi, šatori simbolizuju ove aspekte, predstavljajući tipologiju koja je opstala kroz vekove i kulture, a često je povezana sa pojmovima prolaznosti i ranjivosti.

Kao novi element našeg vremena, početkom 2000-ih se pojavio pojam „glamping“, spajajući „kampovanje“ sa „glamurom“, sugerišući fuziju kampovanja sa luksuznim sadržajima. Međutim, iako je ovaj koncept tek od nedavno postao popularan, on je daleko od originalnog, imajući na umu da kampovanje kroz prošlost nije uvek viđeno kao antiteza luksuza.

Srodne teme na portalu Gradnja:

SJCC Glamping Resort u Južnoj Koreji – Atelier Chang, Foto: Kyungsub Shin

Luksuzno kampovanje kroz istoriju

Bitno je pomenuti da su Mongoli bili poznati po svojim jurtama. Istorijski podaci prikazuju šator Džingis Kana kao izuzetno veličanstven i složen, a postavljen na platformu prečnika 9 metara, koja je imala točkove, te su šator vukla kola sa 22 vola.

Vekovima kasnije, čak je i britanska kraljevska porodica kampovala u luksuznim strukturama tokom lovačkih safarija u Indiji i Africi, koji su bili opremljeni čak i kupatilima i udobnim komadima nameštaja.

Ova tradicija inspirisala je i razvoj kamperskog nameštaja, poznatog i kao Bivouac nameštaj, koji je bio karakterističan po svom kompaktnom i minimalističkom dizajnu, koji je često podrazumevao preklapanje ili slaganje radi lakšeg transporta.

Džingis Kanov šator vukla su kola sa 22 vola; Crtež: Wikimedia Commons

Početkom 2000-ih se pojavio pojam „glamping“, spajajući „kampovanje“ sa „glamurom“, sugerišući fuziju kampovanja sa luksuznim sadržajima.

Da bi ostao veran svom imenu, savremeni glamping se prvenstveno odvija u šatorima, iako su kupole ili strukture prekrivene platnom takođe pogodne za ovaj vid kampovanja.

Naime, originalna ideja se vrti oko pokretnih elemenata koji se lako postavljaju i sklanjaju, simbolizujući prolaznost i nomadski život.

Stoga, u ovom kontekstu, druge strukture poput kapsula, koliba i kućica na drvetu, iako nude vezu sa prirodom, smatraju se trajnim arhitektonskim strukturama.

Glamping u Sloveniji

U prvom scenariju, Glamping Ramšak u Sloveniji je verovatno jedan od najzanimljivih glampinga u okruženju jer se nalazi veoma blizu Maribora a zapravo ćete uživati u idiličnom okruženju istoimene vinarije.

U svojoj ponudi postoje tri varijante za iznajmljivanje, a to su kuća na drvetu, luksuzno glamurozni šator, kao i romantični šator za dvoje koji uključuje i privatnu hidromasanžnu kadu na otvorenom.

Šator s bazenom: Foto: Chateu Ramšak

Tehnologija uključuje dvostruko složeno izolovano platno kako bi se osigurala održivost i prilagodljivost ekstremnim temperaturama.

Kuće su napravljene kao šatorske konstrukcije koje nude potpunu udobnost jer ne samo da imaju klima-uređaj, mini-kuhinju već imaju u svoj toalet sa tuš kabinom.

Šatori su izrađeni od visokokvalitetnih prirodnih materijala, uključujući platno i drvo, kako bi se harmonizovali sa okolnim pejzažom. Platno omogućava šatorima da budu prozračni, dok drvo pruža stabilnost i trajnost.

Glamping za Lale

Jedno od mesta na kojem se može iskusiti pravi glamur suživota s prirodom jeste Lala Vineyard Glamping Resort kod Sremskih Karlovaca. Boravak u šatoru omogućava smeštaj direktno u vinogradima, uz sve najviše standarde glamuroznog odmora.

Lala Vineyard kućice-šatori opremljeni su svim neophodnim sadržajima za ugodan boravak kao što su bračni kreveti, kupatilo s tušem, sistemom za grejanje i hlađenja, trpezarijski stolom i stolice s mini barom kao i baštenskim nameštajem.

Preko leta, gosti mogu uživati i bazenu s pogledom na obronke Fruške gore.

Pogled na obronke Fruške gore iz šatora; Foto: Lala Vineyard Glamping Resort

Armadilo kućice na Kosmaju

Da, ovo nisu šatori već prefabrikovane Armadillo kućice. Međutim, ovaj smeštaj od 26 kvadrata za dve osobe je poseban vid glampinga na Kosmaju. Ono što je specifično i karakteristično za ovaj zome objekat su pogled od 360° i panoramski prozori u obliku zvezde, koji se nalaze na samom vrhu objekta.

U enterijeru se nalaze kuhinja sa mini trpezarijom, bračni krevet, kada i instalaciono jezgro, u kom je smešten toalet.

Fasada je izvedena od pokrivača nemačke kompanije Alucobond, materijala koji je u potpunosti reciklabilan. Ono što fasadu čini još više autentičnom jeste reflektujuća nijansa, sa delikatnim gradijentom boja u odnosu na ugao sagledavanja i količinu svetlosti.

Armadillo kućice na Kosmaju; Foto: Armadillo zones

Uticaj glampinga na prirodno okruženje

Neki pak tvrde da glamping komercijalizuje kampersko iskustvo, potencijalno razvodnjavajući autentičnu vezu sa prirodom, jer stavlja praktičnost iznad samodovoljnosti i minimalizma inherentnog tradicionalnog kampovanja.

Ipak, i pored ovih kritika, osnovna briga „glamurozne“ kamp-arhitekture trebalo bi da bude njen uticaj na životnu sredinu.

Nedavni podaci iz Izveštaja o stanju glamping industrije Amerike 2023 pokazuju da se 73% glamping kompleksa nalazi u blizini prirodnih atrakcija, 51% u blizini državnih parkova, 33% u blizini nacionalnih parkova i 16% u blizini plaža.

Glamping on the Rock – ArchiWorkshop; Foto: Juneyoung Lim

Glavni izazov je postizanje ravnoteže luksuza i održivosti, uz poštovanje lokalnih kultura i osiguravanje pristupačnosti.

Iako ovi podaci naglašavaju želju za iskustvom usmerenim na prirodu, takođe ukazuju na činjenicu o potrebi čoveka za upravljanjem životnom sredinom. Bez pažljivog planiranja, ove strukture bi mogle poremetiti staništa i doprineti ekološkom propadanju.

Sa fokusom na ekološku svest, glamping arhitektura ima potencijal da ponudi nezaboravna iskustva koja inspirišu ekološku odgovornost među posetiocima. Glavni izazov je postizanje ravnoteže luksuza i održivosti, uz poštovanje lokalnih kultura i osiguravanje pristupačnosti.

Ukoliko se ovi aspekti ispune, u glampingu se može uživati bez narušavanja integriteta prirodnog okruženja i tradicionalnih vrednosti kampovanja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nataša

    Sva
    rešenja su kreativna i sve mi se dopada, Hvala na tekstu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *