Paviljon za pisce u Škotskoj; Foto: Gillian Haye
Svetski projekti

Ovaj staklenik stvara osećaj boravka na otvorenom

Na mestu nekadašnje staklene bašte podignut je paviljon u kojem se može uživati u zvuku kiše i igri senki.

U dvorištu vile u Edinburgu podignut je staklenik na mestu nekadašnje oronule staklene bašte. Ideja koja je pratila ovu rekonstrukciju bila je da se ponovi jednostavnost i autentični osećaj koji je pružala i originalni objekat, ali za novu namenu. Naime, škotski studio WT Architecture isprojektovao je strukturu koja služi za okupljanja pisaca. Staklenik im stvara ambijent „boravka na otvorenom“ iako se nalaze u toplom i zaštićenom prostoru.

Foto: Gillian Haye

Sve po propisima

„Od nas je traženo da se držimo jednostavnosti staklene kuće koja pruža osećaj da smo gotovo na otvorenom. Ipak dodali smo malu dozu komfora ubacujući malu peć na drva, kao i poboljšanim materijalom koji čuva objekat od kiše i vetra.“, rekla je za Dezeen Susie Turley, arhitektica u WT Architecture.

Zbog propisa o planiranju, arhitekte su morale da zadrže dimenzija originalnog objekta, koristeći postojeće parapete od opeke, dok je u zaleđini objekat oslonjen na visoki vrtni zid.

Foto: Gillian Haye

Arhitekte su, poštujući osnovu objekta, dodali kosi krov u kombinaciji drveta i stakla

Kako bi omogućili komociju, arhitekte su poštujući osnovu objekta, dodali kosi krov u kombinaciji drveta i stakla. Na ovaj način dobilo se na visini i širini objekta, dok su originalni zidovi od cigle u osnovi sačuvani.

Foto: Gillian Haye

Raj za pisce

U unutrašnjosti, prostorom dominira dugački, konzolni radni sto, sa pločom od drveta, kojim je omogućena znatna radna površina za rad dvoje pisaca.

Foto: Gillian Haye

Zvuk kiše i igra senki

Ugaoni sedalni deo je izveden od opeke i u njega je integrisana i mala peć na drva, te se u ovoj zoni stvara prijatan dodatni deo za sedenje.

„Ovo nije kućna kancelarija koja omogućava korisniku svu potrebnu opremu i udobnost, već je prioritet bio na pružanju jednostavnog i čistog skloništa daleko od gužve, a dovoljno udaljen od kuće. Nadamo se da će prostor omogućiti piscima da resetuju svoje misli, u ambijentu drugačijem od onog u kući, okruženi promenljivim senkama na stolu i zidovima, uz zvuk kiše koja pada na staklo i zvukom vetra koji se prelama kroz okolno drveće.“, dodala je Turley.

Foto: Gillian Haye

A ovako (magično) izgleda staklenik kada padne mrak i upale se svetla:

Foto: Gillian Haye

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *