Foto:  Adrian Dirand
Svetski projekti

Kuća na italijanskom jezeru koja izgleda kao da cveta

Zaobljene terase nove vile Mosca Bianca okružuju objekat sa svih strana tako da gledano iz vazduha on podseća na cvet.

Stariji bračni par uputio je zahtev arhitektonskoj firmi Design Haus Liberty da za njih projektuje prostranu i prijatnu kuću za odmor na obali jezera Mađore u kojoj bi mogli ugostiti članove svoje mnogobrojne porodice.

Arhitekte su se odlučile na hrabriju arhitekturu realizovanu u vidu valovitih terasa koje ne samo da oslikavaju opušteni životni stil već i podstiču aktivnosti, poput baštovanstva, plivanja ili druženja uz večere na otvorenom. Svaka „latica“ kuće pruža priliku za organizovanje prostora za jogu, roštiljanje ili džakuzi.

Foto:  Adrian Dirand

Umesto da strukturu podignu na šipove, arhitekte su se opredelile na niz terasa kako bi stvorile izgled spajanja kuće s pejzažem.

Lokacija kuće na obali jezera u znatnoj meri je uticala na formiranje objekta, uključujući potrebu za izdizanjem kuće tri metra iznad nivoa obližnje vode. Ipak, umesto da strukturu podignu na šipove ili naprave masivan potporni zid, arhitekte su se opredelile na niz terasa kako bi stvorile izgled spajanja kuće s pejzažem i obezbedile njen postepen spust ka vodi, piše Dezeen.

Zakrivljene terase kao primarni element arhitekture; Foto: Adrian Dirand

Šljunčani krov koji sakuplja kišnicu

Vila Mosca Bianca je projektovana u skladu sa primenom održivih sistema, pa su tako krovovi ispušteni kako bi obezbedila zasenčenost u unutrašnjosti, a prekriveni su šljunkom koji omogućava slobodan tok vode a ujedno je i dobar izolator. Prikupljena kišnica se koristi za navodnjavanje bašte, dok zahvaljujući solarnim panelima imanje može da samostalno obezbedi 60% potrebne energije.

Foto:  Adrian Dirand

Bonsai u srcu kuće

U samom srcu kuće nalazi se kružna bašta u kojoj je posađeno bonsai drvo staro sedamdeset godina. Ovaj prostor omogućava dobru prirodnu ventilaciju u kući, kao i znatnu količinu dnevne svetlosti.

Foto:  Adrian Dirand

Svi prostori organizovani su oko centralne bašte, a glavni dnevni boravak nalazi u jednom od izbočenih delova kuće iz kog se pruža pogled na jezero.

Foto:  Adrian Dirand

U neposrednoj blizini su i kuhinja i trpezarija, a dva apartmana za goste su zauzela drugo krilo kuće.

Foto:  Adrian Dirand

Master spavaća soba i treća gostinska soba se nalaze na spratu.

Foto:  Adrian Dirand

Kako bi se iz što više delova kuće obezbedio prekrasan pogled na jezero Mađore, znatna površina fasade je u staklu.

Znatna površina fasade izvedena je u staklu, kako bi se iz što više delova kuće obezbedio prekrasan pogled na jezero Mađore.

Foto:  Adrian Dirand

U enterijeru je korišćena prirodna paleta boja, a kamen, koji se može videti u gotovo svakoj prostoriji, korišćen je kako bi se uneo prirodan ton i tekstura u generalno minimalističku estetiku kuće.

Foto:  Adrian Dirand
Foto:  Adrian Dirand

Grafičke podloge

Osnova prizemlja kuće
Osnova prizemlja kuće
Osnova sprata kuće
Osnova sprata kuće
Podužni presek kroz kuću
Podužni presek kroz kuću
Poprečni presek kroz kuću
Poprečni presek kroz kuću

Foto:  Adrian Dirand

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *