Procore BIM viewer omogućava da se lako prebacite iz 2D u 3D mod. Foto: Procore
Softver

Mobilni BIM: Ponesite model i na gradilište

Procore BIM viewer je parče softvera koje svima na gradilištu omogućava uvid u BIM projekat.

Već izvesno vreme na tržištu postoje softveri za korišćenje BIM-a na mobilnim platformama, međutim nijedan se do sada nije pokazao naročito kvalitetnim. BIM viewer od kompanije Procore je novi pokušaj da kompletni 3D modeli budu dostupni i na gradilištu – i izgleda da u tome uspeva!

Kao što znamo, inženjeri i arhitekte razvijaju projekat u BIM-u na više složenih nivoa, ali sve te informacije teško su dostupne izvođačima na gradilištu. Naravno, uvek je moguće otvoriti laptop u gradilišnom kontejneru i pogledati BIM model, međutim specifični detalji su često potrebni baš na licu mesta. U tom slučaju uleće Procore BIM viewer koji omogućava da na vašem tabletu otvorite projekat u BIM-u.

Pogledajte kako izgleda BIM viewer:

BIM viewer ne zahteva internet konekciju što je zgodno jer gradilišta često nisu pokrivena WiFi signalom.

„Najveći problem s bilo kojim dokumentom je doneti ga u što kraćem vremenskom roku iz kancelarija na teren.“, istakao je Howard Simble iz kompanije Robins & Morton, koja se bavi izgradnjom velikih zdravstvenih objekata širom sveta. Simble je do sada isprobao nekoliko BIM preglednika i sa svakim od njih bio je razočaran. Međutim, iskustvo sa Procore viewer je bilo drugačije.

Procore BIM viewer osmišljen je tako da se na tabletu lako i brzo može pregledati BIM model, mada inicijalna verzija trenutno ne podržava dodavanje komentara i napomene. Ipak, korisnik ima uvid u puni BIM model, a različiti elementi se mogu isključivati i uključivati po potrebi, kako bi određeni izvođači radova mogli što lakše da sagledaju segment koji je od značaja za njihovu oblast. „Zanimljivo je da za pregled BIM modela nije potrebna internet konekcija, što je korisno imajući u vidu da su mnogobrojna gradilišta loše pokrivena interneta, pa čak i mobilnom mrežom.“ – kaže Simble.

Brzina mu je vrlina

Procore je znao da ovaj softver mora biti brz i praktičan jer u suprotnom pobeđuju 2D crteži. Zato je vrlina ovog BIM viewera upravo njegova brzina. Procore BIM preglednik brzo otvara BIM fajlove, a navigacija kroz model je lagana i intuitivna.

Naravno, Procore BIM viewer neće rešiti sve probleme na gradilištu ali će doprineti boljoj koordinaciji i boljem prenošenju informacija od arhitekata i inženjera do izvođača radova.

Samo na iPadu

Procore BIM viewer trenutno je dostupan samo na Apple uređajima i konkretno je prilagođen radu na iPadu.

BIM konferencija

Ukoliko biste želeli da saznate nešto više od BIM svetu prijavite se za konferenciju BuildUp 2019 – Digitalna gradnja, koja će se održati 16. oktobra 2019. u Beogradu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *