Novi metod obezbeđuje sedam puta bržu i jeftiniju gradnju; foto: Justin Lawrence on Unsplash
Građevinarstvo

Nova tehnologija stabilizacije tla i valjanja betona prvi put u Srbiji

Čvrsta podloga od žute zemlje! Putevi izgrađeni na ovaj način su dugotrajni, otporniji na habanje i jednostavniji za održavanje.

Nova tehnologija stabilizacije tla i valjanja betona prvi put je korišćena na atarskom putu u selu Divoš kod Sremske Mitrovice. U okviru pilot-projekta, koji je test ne samo za podfruškogorsko područje već i za celu Srbiju gde ima problema sa bujičnim kišama koje nose asfalt i kamen, novom metodom treba da se dobije kvalitetan i dugotrajan put, tvrde u kompanijama koje rade na ovom poslu, cementari Lafarge Beočin, Exstra Auto transportu, Hidrotehnici i Srem putu.

Divošani više neće strepeti da li će im se put u dužini od 300 metara zadržati posle obilnih kiša, kako bi mogli da odu do seoskog groblja ili svojih njiva. Uz pomoć donatora i u saradnji sa Gradom, ovo selo sa oko 1.500 stanovnika dobiće novi put izgrađen primenom nove metode, pišu Novosti.

Koristi se žuta zemlja sa terena i po njoj se pravi receptura za spravljanje vezivne smeše.

– Na ovaj način očekujemo da će se rešiti višedecenijski problem na ovom izuzetno strmom zemljanom putu koji će biti od velikog značaja za selo – kazao je Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice, koji se na terenu uverio kako se izvode radovi, koji bi trebalo da se okončaju u toku ove nedelje.

U ovom projektu radi se betonski kolovoz od takozvanog valjanog betona, ispod kojeg je podloga rađena od stabilizovane zemlje hidrauličkim vezivima, a na ovaj način štede se vreme, finansijska sredstva i prirodni resursi.

– Pored toga što koristimo reciklažu, ova metoda može da naće široku primenu i donese uštede lokalnim samoupravama u izgradnji i održavanju puteva – smatra Đorđe Sredojević iz Lafarga.

„Valjani beton“ je tehnologija koja je prvi put u Srbiji predstavljena na ovoj trasi, a koja se često primenjuje u svetu. Putevi izgrađeni na ovaj način su dugotrajni, otporniji na habanje i jednostavniji za održavanje.

Receptura za valjani beton

Novi metod obezbeđuje sedam puta bržu i jeftiniju gradnju, kažu stručnjaci. Koristi se žuta zemlja sa ovog terena, koja je analizirana, i po njoj je napravljena receptura za spravljanje vezivne smeše. Rezultat se vidi već posle 24 sata.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *