Građevinarstvo

Luksuzno sklonište za apokalipsu

Luksuzni stanovi, smešteni duboko ispod prerije u Kanzasu u napuštenom silosu za lansiranje projektila, projektovani su da izdrže sve.

U trenutku kupovanja kuće ili stana, verovatno turobno razmišljate da ćete ih morati otplaćivati do kraja sveta. Šta kažete onda na jedan od ovih luksuznih stanova – sa svim pratećim sadržajima, od bazena, bioskopa, knjižare – i da ne zaboravimo onaj najvažniji – garancijom da ćete preživeti sudnji dan ako do njega ikada dođe.

Stanovi su tako projektovani da mogu da izdrže sve: od ekonomskog kolapsa, preko terorističkih napada pa do pandemije smrtonosne bolesti i nuklearnog napada.

Naravno, ako se garancija ne pokaže važećom, nećete imate kome se žaliti, ali u tom trenutku osiguranje će vam verovatno biti najmanja briga.

Zasada, četiri kupca uložila su ukupno 7 miliona dolara u poslednje utočište za slučaj apokalipse.

Idejni tvorac Larry Hall, ukoliko se projekt pokaže uspešnim i ako bude više kupaca, u planu ima preuređenje još tri silosa iz vremena Hladnog rata.

Izgrađen da izdrži nuklearni napad, silos je ograđen betonskim zidom debljine 3 metra, a proteže se 53 metra pod zemljom. Trenutno su svi spratovi spojeni metalnim stepeništem, ali planira se izgradnja lifta.

Takođe, Hall u njemu planira da izgradi zatvoreni tip farme, sposobne za uzgajanje dovoljno povrća i ribe za prehranjivanje 70 ljudi. Uz to, u zalihama će se naći dovoljno suve hrane za pet godina.

Kompleksni sistemi za održavanje života energiju će dobijati od konvencionalnih izvora – generatora, kao i alternativnih poput vetra.

Ogromni podzemni rezervoar vode skladištiće vodu filtriranu kroz ugalj i pesak.

Sedam od 14 podzemnih spratova biće stambeni prostor po ceni od 2 milona dolara za jedan celi sprat, a 1 milion za pola sprata.

(Jutarnji)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *