Ovaj zbornik eseja i projekta donosi nam svež uvid u savremenu stambenu arhitekturu
Arhitektura

Put do kuće: Prelistajte friško onlajn izdanje knjige o stambenoj arhitekturi

Ova stručna publikacija je uporedni pregled savremenih praksi u oblasti stanovanja, koji na drugačiji način prikazuje istaknute projekte najnovijih kuća i zgrada.

Knjiga “Put do kuće, osam priča o stambenoj arhitekturi”, urednika Nevene Novaković i Igora Kuvača, upravo je objavljena i to u izdanju Istraživačkog centra za prostor i Univerziteta u Banjoj Luci. Ona u centar pažnje stručne zajednice postavlja pitanje stambene arhitekture, našeg odnosa prema domu i privatnosti.

Na zanimljiv i nov način, u formi kolaža i kroz razigrani format, ova knjiga arhitektama i studentima arhitekture daje neposredan uvid u savremenu arhitektonsku produkciju u oblasti porodičnog i višeporodičnog stanovanja, i to kroz osam kratkih priča napisanih u formi eseja. Priče o zgradama i o ljudima koji u njima žive propraćene su mnogobrojnim fotografijama, ilustracijama i dijagramima.

Svaka priča o stambenoj arhitekturi predstavlja slojevitu i zaokruženu celinu, a koje su međusobno veoma raznolike.

„Svaka priča o stambenoj arhitekturi predstavlja slojevitu i zaokruženu celinu, a koje su međusobno veoma raznolike“ – ističe prof. dr Saša Čvoro u tekstu svoje recenzije.

„Multiplicitet perspektiva koje izdanje donosi doprinosi razvoju istraživanja u području stambene arhitekture, postavljajući raznorodna ishodišta“ – navodi, s druge strane, prof. dr Mia Roht Čerina u svojoj recenziji.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Na 184 stranica i kroz brojne ilustracije  knjiga nam predstavlja nekoliko istaknutih projekata savremene stambene arhitekture

Osam priča o stambenoj arhitekturi

Autori prikazanih projekta pripadaju mlađoj generaciji arhitekata koje deluju u širokom geografskom rasponu između Norveške i Grčke, sa zajedničkim nasleđem arhitektonske kulture nekadašnje Jugoslavije (sa jednim izuzetkom).

Prikazani primeri zgrada i kuća obuhvataju različite razmere, podneblja i poreklo projekata. Bez obzira na to, u njima se isprepliću lične priče, različita projektantska uverenja, društveni uticaji i duh vremena.

Sadržaj knjige čini osam priča, uvod i pogovor:

 • Put do kuće. U potrazi za arhitekturom zadovoljstva (uvod)
 • Porodična kuća M
 • Putopis sa Salamisa
 • Betonska butovnica
 • Pravo na stan
 • Kuća kao dio grada
 • Dominum
 • Biti kod kuće
 • Rasteretite misli i zgrade će doći
 • Kuća i čovjek unutar nove urbane ekologije (pogovor)

U poglavlju „Pravo na stan“ posebna pažnja posvećena je Regionalnom stambenom programu u Republici Srbiji – Stanovanje za izbeglice i raseljena lica, iza kojeg stoje arhitekte Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević iz beogradskog biroa 1×2 STUDIO.

Višeporodični stambeni objekat sa 20 stanova u Ubu

Dostupna i onlajn

Prema svojoj temi i sadržaju ova knjiga je odlično štivo za sve arhitekte koje se bave projektovanjem i renoviranje stambene arhitekture (porodične i višeporodične). S druge strane, ona je izuzetno korisna za sve studente i mlade profesionalce koji žele dublje i detaljnije da se upoznaju sa dometima regionalne arhitektonske scene.

Prema rečima urednika, knjiga je u štampanoj formi podeljena bibliotekama arhitektonskih fakulteta u ex-Yu regiji i dostupna je arhitektama, nastavnicima i studentima na uvid.  

Osim toga, PDF izdanje knjige u online formatu možete u celosti pogledati na Issuu profilu izdavača.

Rasteretite misli i zgrade će doći

O urednicima

Nevena Novaković je docent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Doktorirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine. Bavi se istraživanjem istorije i teorije urbanog dizajna i urbane forme kroz različite razmere. Jedan od urednika edicije knjiga Reviews of Sustainability and Resilience of the Built Environment for Education, Research and Design u izdanju TU Delft Open i trenutno je urednik naučnog časopisa AGG+. Član je osnivačkog odbora Do.co.mo.mo. Bosna i Hercegovina.

Igor Kuvač je docent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Doktorirao je na Univerzitetu u Granadi (Španija) 2017. kao stipendista Erazmus Mundus projekta JoinEUSee, sa temom Prisilne tranzicije – izgradnja novih naselja za izbjegla i raseljena lica poslije rata (1992-1995) u Bosni i Hercegovini. Suosnivač je i voditelj Istraživačkog centra za prostor koji eksperimentiše sa inovativnim modelima urbanog dizajna, u kojem koordinira Small SCALE odeljenje i druge projekte. 

Nevena Novaković
Nevena Novaković
Igor Kuvač
Igor Kuvač

Faktografija:

 • naslov: Put do kuće, osam priča o stambenoj arhitekturi
 • izdavač: Istraživački centar za prostor i Arhitektonsko građevinsko geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci
 • urednici: Nevena Novaković i Igor Kuvač
 • autori: Adnan Harambašić, Stilijani Dauti, Jorgos Mitrulias, Majkldžon Raftopulos, Nevenka Mančeva Adžievska, Marija Antik Nikolova, Jelena Bogosavljević, Zoran Abadić, Luka Korlaet, Tomaž Krištof, Nerma Linsberger, Mirza Mujezinović i Ana Nikezić
 • recenzenti: prof. dr Mia Roth Čerina i prof. dr Saša Čvoro
 • godina izdavanja: 2022.
 • dizajn i prelom: Maja Ilić
 • prevod: Jelena Pažin
 • lektura i korektura: Igor Simanović
 • štampa: Vilux, Banja Luka
 • pokrovitelji: Alumil, Xella, Knauf Insulation i Velux

 

Urednik je izdvojio za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *