Aktuelno

Pogled u prošlost: Digitalizacija mapa Njujorka iz 19. veka

Dok u našim katastrima još uvek nemamo postojeća stanja izgrađenih objekata, u Americi rade na digitalizaciji mapa iz prošlosti.

Javna biblioteka grada Njujorka pokrenula je projekat nazvan Building Inspector, čija je namera da stvori digitalni istorijski atlas grada.

Plan je da se javno objave velike digitalne kolekcije karata i planova grada koji se protežu u razdoblju od 1800. godine pa sve do danas koje su dostupne u digitalnom obliku. Biblioteka poziva volontere da se odazovu njihovom pozivu, piše magazin Bug.

newyork-maps

Zadatak volontera je da prođu kroz kolekciju od 500 hiljada pojedinačnih karti kao i 20 hiljada atlasa i da ispitaju njihovu tačnost i preciznost.

Za zaposlene u biblioteci najveći problem je bio da stave na internet navedene stare mape jer su one često rađene od različitm formatima i razmerama. Njihov softver uspeo je stavi sve mape u isti format, ali sad je potrebno proveriti tačnost i preciznost postavljenog sadržaja. To će biti zadatak volontera koji učestvuju u ovom projektu.

Krajnji cilj Building Inspectora je da se stvori široka baza podataka koju je moguće pretraživati kao i, na primjer, pronaći tačnu lokaciju nekog kafića ili lokala u gradu koji je bio popularan sredinom 19. veka.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *