Novi objekti

Idejno rešenje novog Trga Pravde u Zagrebu

Na najvećem javni konkursu u istoiji Hrvatske pobedilo je rešene Davora Bušnje koji je rešenje projektovao s kolegama Zrinkom Mrkonjić i Vedranom Škopcem.

Gradnja nove baze hrvatskih sudija u centru Zagreba koštaće oko 1,3 milijarde kuna (oko 170 miliona evra), a finansiraće se po modelu javno-privatnog partnerstva.

Manji moderni hotel, wellness centar, verovatno sa teretanom i saunama, kafići, restoran, frizerski i kozmetičarski saloni, kongresna dvorana, klub pravnika i prostrano šetalište samo su deo popratnih sadržaja koji bi trebali zaživeti uz četiri glavne sudske zgrade. Te će zgrade imati šest nadzemih etaža, dok će glomazna podzemna garaža moći primiti do 3.000 vozila. U tom sudskom gradu, procenjuje se, radiće oko 2.500 službenika i sudija koji će dnevno primati oko 20.000 građana.

sudovi_554256S1

 

S obzirom da je Kazneni sud zajedno sa Odeljenjem za mlade na budući Trg Pravde uselio još 2006, ta se zgrada neće rušiti već će se adaptirati. Sve ostale zgrade koje nisu zaštićene konzervatorskim uslovima će se rušiti. Ostaće i dva stabla koja su pod konzervatorskom zaštitom.

sudovi3_554257S0 sudovi2_554258S0 sudovi1_554259S0

(Jutarnji)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *