Banke i krediti

Nekretnine na lizing od 2012.

Prve nekretnine na lizing moći će u Srbiji da nabave isključivo preduzeća, ali tek 2012. godine.

Iako se zakon koji dozvoljava lizing nekretnina uveliko primenjuje, ova opcija je i za građane i za firme i dalje skuplja od kredita. Problem je, prvenstveno, u poreskom tretmanu.

– Dok god porez na prenos apsolutnih prava treba da se plati dva puta za istu nekretninu, ova vrsta lizinga neće zaživeti na našem tržištu – kaže, za „Novosti“, Ana Ružić, direktor „Raiffeisen lizinga“. – Takođe, plaćanje 18% PDV na kamatu opet čini lizing skupljim u odnosu na bankarski kredit, koji je ovog nameta oslobođen.

Vlastimir Vuković, predsednik upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Srbije, ističe da je ovo udruženje više puta apelovalo na to da se izjednači poreski tretman bankarske kamate sa lizing naknadom.

– Neravnopravan je tretman lizinga i kod investiranja u osnovna sredstva – navodi Vuković.

– Jer kod lizinga nema mogućnosti da dobijete poreski kredit, to jest da od profita odbijete deo za investicije u, recimo, proizvodnu halu nabavljenu putem lizinga.

Prema njegovim rečima, Asocijacija će predložiti i da država omogući poreski odbitak korisniku lizinga, i to ne na celu vrednost nekretnine, već samo na otplaćeni deo u toku jedne godine.

(eKapija)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *