Aktuelno, Arhitektura

Arhitektura za komšije: Priručnik zbog kojeg ćemo više ceniti naše stare zgrade

Svi smo svedoci nemarnog odnosa prema arhitektonskim biserima Beograda, pa ova brošura stiže u pravi trenutak da edukuje stanare koji u njima žive.

Autorski dvojac kojeg čine Vladimir Dulović i Milan Milovanović su za izdavačku kuću Tačka Komunikacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, izdali brošuru „Arhitektura za komšije“ koja će se deliti stanarima zgrada u užem centru Beograda. Osnovna ideja ovog projekta jeste da se stanarima vrednih a zapuštenih modernističkih zgrada u Beogradu približi njihov značaj i vrednost za istoriju arhitekture ali i same kulture življenja. Brošura je došla iz velikog rada na terenu.

Naime, oni su pre tri godine odlučili da u pet centralnih beogradskih opština postave što više panoa preko kojih će stanari i posetioci moći da se informišu o istorijatu te zgrade, njenom prvobitnom izgledu, o tome šta je na njoj arhitektonski značajno i o njenom autoru i njegovim drugim delima.

Nakon 28 obrađenih zgrada, Dulović i Milovanović napravili su rekapitulaciju urađenog kroz brošuru „Arhitektura za komšije“ koja će biti podeljena stanarima tih zgrada, kao i svim zainteresovanim.

Brošura opisuje bitne fasadne i enterijerske elemente zgrada koja su česta žrtva nadogradnji i adaptacija.

Osnova zgrade sa „beogradskim stanom“

Detalji čine suštinu

Uvodni tekst bavi se beogradskim stanom, kao neizbežnom činiocu stambene arhitekture u međuratnom periodu, dok se na kraju brošure nalazi rečnik manje poznatih pojmova. Centralni deo brošure čine obrađene zgrade koje su predstavljene crtežima ali i osnovama karakterističnih stanova preuzetih iz Istorijskog arhiva Beograda.

Najinteresantnija je svakako slika fasade s razjašnjenim detaljima koji su karakteristični za dati objekat: šta je to plitka lođa, šta je francuski balkon, ili šta je erker i zbog čega su svi oni bitni elementi u arhitekturi jednog objekta. Takođe, brošura opisuje i enterijerske elemente koji su važni za modernističko nasleđe, kao što su karakteristične stepenišne ograde, mozaici u podu, rasvetna tela i svi oni filigranski detalji koji su danas česta meta raznih nestručnih adaptacija i rekonstrukcija.

U brošuri su objašnjeni bitni detalji svakog obrađenog objekta
Enterijerski detalji modernističkih zgrada česta su žrtva adaptacija

Komšija, osvesti se!

Važnost brošure „Arhitektura za komšije“ je zaista velika jer se jedino ovakvom edukacijom stanara oni mogu podstaći da više cene objekte u kojima žive. Svedoci smo da naš glavni grad stalno propada raznim nadogradnjama, zastakljivanjem terasa i žvrljanjem fasada pa verujemo da ova brošura može pomoći da više cenimo modernistički Beograd ali i naše celokupno životno okruženje.

Brošura je procesu štampe, a u međuvremenu možete je besplatno prelistati ovde.

Foto: Arhitektura za komšije

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Maja

    Nisu dovoljno cenili unutrašnji prostor. Užasno su raspoređene sobe. Predsoblje je veće i od kuhinje i od „sobe“!

    1. Arh

      Prvo to je bio odraz duha vremena i načina života, a drugo predsoblje možda nije adekvatan naziv, već je to bila centralna prostorija u stanu, uglavnom trpezarija korišćena kao današnji dnevni boravci odnosno mesto okupljanja cele porodice

Ostavite odgovor

Obavezna polja *