Od Balkana do Pirineja – izbor je vaš; foto: Sara Kovačević
Arhitektura

Predlog putovanja za arhitekte: Kuda za Novu godinu i praznike?

U rasponu od Balkana do Pirineja pruža vam se prilika da vidite neverovatne domete evropskih graditelja, ali i da se zabavite na nekom od božićnih marketa. 

S početkom decembra meseca raste i praznična euforija, a samim tim postavlja se i pitanje „Kuda za Novu godinu i praznike?“.

Dajemo vam 6 predloga za novogodišnja putovanja koja će ulepšati praznike ne samo arhitektama, već i svim ostalim ljubiteljima arhitekture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vreme je da se i arhitekti malo odmore; foto: Pixabay.com

Budimpešta, Mađarska

Grad koji s pravom nosi titulu „kraljice Dunava“ tokom novogodišnjih i božićnih praznika sija u punom sjaju! Svake godine, u periodu od sredine novembra do kraja decembra, u Budimpešti se održava Božićni market koji je više puta proglašen za jedan od najlepših u Evropi!

Bazilika Svetog Stefana; foto: Sara Kovačević

Bazilika Svetog Stefana i zgrada mađarskog Parlamenta dve su najviše zgrade u Budimpešti.

Ove godine Božićni market se održava na čak tri lokacije u gradu i trajaće sve do 1. januara 2022. godine. Glavni deo marketa postavljen je na trgu Vörösmarty koji se nalazi na kraju čuvene Vaci ulice, a jedna od lokacija je i plato ispred bazilike Svetog Stefana u čijem središtu je postavljeno i klizalište.

Inače, da li ste znali da su bazilika Svetog Stefana i zgrada mađarskog Parlamenta dve najviše zgrade u Budimpešti? Njihove kupole nalaze se na visini od 96 m i na taj način simbolično obeležavaju 896. godinu, tj. godinu osnivanja Mađarske. Upravo iz tog razloga u Budimpešti nije dozvoljena izgradnja objekata preko 96 metara visine.

Zgrada mađarskog parlamenta; foto: Pixabay.com

Ljubljana, Slovenija

Grad za čiji je izgled najvećim delom zaslužan čuveni slovenački arhitekta Jože Plečnik vredan je posete tokom cele godine. Međutim, ukoliko prestonicu Slovenije posetite tokom decembra, za vreme održavanja Božićnog marketa koji će trajati do 2. januara 2022. godine, imaćete prilike da grad doživite u jednom potpuno drugačijem svetlu.

Pogled sa ljubljanskog Grada; foto: Sara Kovačević

Božićni market u Ljubljani poznat je i po uvek originalnom rešenju praznične dekorativne rasvete.

Najveći i najlepši deo marketa postavljen je na Prešernovom trgu koji se nalazi u srcu starog jezgra grada, a u njegovoj blizini moći ćete da se divite i nekim od najznačajnijih dela arhitekte Jože Plečnika – Tromostovju i Plečnikovoj natkrivenoj tržnici.

Ono po čemu je Božićni market u Ljubljani još poznat jeste i uvek originalno rešenje praznične dekorativne rasvete. Ovogodišnja rasveta pod nazivom Omnipotence – Power of All ilustruje međusobnu povezanost i simbolizuje staru slovenačku izreku „Moć je u harmoniji!“. Rasveta je rađena prema projektu arhitekte Urbana Modica i obuhvata približno 850 skulptura i oblika!

Panorama slovenačke prestonice; foto: Pixabay.com

Barselona, Španija

Praznična atmosfera u Barseloni uveliko je počela i trajaće sve do 6. januara 2022. godine. U ovom periodu neka od najznačajnijih gradskih zdanja još više dolaze do izražaja zahvaljujući božićnim ukrasima i spektaklu svetla i boja na njihovim fasadama.

Panorama velelepne Barselone; foto: Pixabay.com

La Fira De Santa Lucia najveći je i najstariji božićni market u gradu, sa tradicijom dugom preko 235 godina.

Jedna od najlepše dekorisanih svakako je Gaudijeva Casa Batllo, stambeni objekat koji se nalazi u mondenskoj četvrti Barselone, u ulici Passeig de Gràcia, koji ujedno predstavlja i jedan od poslednjih projekata na kojima je Gaudi radio pre nego što je ostatak svog života posvetio radu na čuvenoj katedrali Sagrada Familia.

Osim vešto odrađene božićne dekoracije i rasvete, Barselona se može pohvaliti i mnogobrojnim božićnim marketima među kojima se izdvaja La Fira De Santa Lucia, najveći i najstariji božićni market u gradu sa tradicijom dugom preko 235 godina! La Fira De Santa Lucia se održava ispred katedrale Svetog krsta i Svete Eulalije u Gotskoj četvrti i ove godine će trajati do 23. decembra.

Gaudijev prepoznatljivi stil na svakom koraku; foto: Pixabay.com

Lisabon, Portugal

Lisabon ima jednu od najblažih klima u Evropi sa prosečno 3.300 sunčanih sati godišnje, pa ukoliko želite nešto drugačiji i topliji doček Nove godine ovaj grad bi mogao biti savršen izbor. Lisabon možda nije prvi grad koji vam pada na pamet kada su u pitanju božićni marketi, ali to ne znači da se oni ovde ne održavaju i da gradu manjka praznične atmosfere. Naprotiv!

Trg Praça do Comércio; foto: Sara Kovačević

Osim drvenih tezgi u kojima na Wonderlandu možete kupiti hranu, piće i suvenire, tu su i panoramski točak i klizalište na otvorenom.

Na površini od 10.000 m2 , u parku Edvarda VII koji se nalazi sa gornje strane bulevara Avenida da Liberdade, održava se glavni i najveći božićni market u Lisabonu – Wonderland Lisboa koji će trajati do 2. januara 2022. godine. Osim drvenih tezgi u kojima možete kupiti hranu, piće i suvenire, tu su i panoramski točak i klizalište na otvorenom sa kojih možete uživati u pogledu na reku Težo koja se nazire u daljini, kao i na središnji deo parka koji je posebno interesantan kada se gleda sa visine jer podseća na lavirint.

Osim Wonderlanda, u prazničnoj atmosferi možete uživati na još par lokacija u gradu. Na čuvenom lisabonskom trgu Praça do Comércio, prepoznatljivom po žutoj palati sa arkadama i monumentalnoj kapiji Arco da Rua Augusta nalazi se ogromna novogodišnja jelka, dok ćete na trgu Praça Dom Pedro V naići na još jedan božićni market sa tezgama u kojima se prodaju slatkiši, piće, lokalni proizvodi, kao i božićni i novogodišnji ukrasi.

Doček Nove godine u Lisabonu mogao bi biti savršen izbor; foto: Pixabay.com

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Grad meraka, muzike, sjajne hrane i ljubaznih domaćina. Osim zagarantovanog dobrog provoda, u Sarajevu ćete imati prilike da se upoznate i sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem grada. Spoj Istoka i Zapada. Spoj osmansko-islamske i austrougarske-hrišćanske kulture. Obe kulture imale su u prošlosti dominantnu ulogu u oblikovanju grada.

Od svog osnivanja u 15. veku Sarajevo je imalo tipične karakteristike orijentalnog grada koji se sastojao iz dve gradske zone – čaršije i mahale. Čaršija je predstavljala društveno jezgro grada, a oblikovala ju je mreža ulica i uličica u kojima su se nalazili nizovi dućana. I dan-danas čaršija predstavlja centar svih zbivanja u gradu, te je ona ujedno i mesto na kojem će biti najživlja atmosfera tokom praznika u Sarajevu.

Sarajevska čaršija kao centar zbivanja u gradu; foto: Pixabay.com

Kapadokija, Turska

Ukoliko želite da u Novu godinu uđete obogaćeni za jedno nezaboravno životno iskustvo, putovanje u Kapadokiju je pravi izbor! Kombinacija prirodne lepote i jedinstvene arhitekture čini ovu oblast u srcu Anadolije jedinstvenom u celom svetu.

Kapadokija jedinstvena u celom svetu; foto: Sara Kovačević

Osim prirode, na ovim prostorima veliki trag su ostavile i vredne ruke drevnih stanovnika Kapadokije.

Nanosi vulkanske lave koji su tekli ovim prostorima u prošlosti, uz uticaj jakih vetrova i obilnih kiša, formirali su fascinantne kamene strukture po kojima je ova regija i poznata. Osim prirode, na ovim prostorima veliki trag su ostavile i vredne ruke drevnih stanovnika Kapadokije koji su klesali ove neobične formacije stena i na taj način u njima stvarali svoje domove, crkve, manastire i skloništa.

Doživljaj koji nikako ne smete propustiti dok ste u Kapadokiji jeste i vožnja balonom i prilika da vidite ove kamene formacije iz vazduha dok oko vas istovremeno leti na stotine drugih šarenih letelica ove vrste.

Vožnju balonom nikako ne smete propustiti; foto: Pixabay.com

Imajte na umu…

Naravno, u skladu sa uslovima pandemije, pre polaska na put trebalo bi da proverite uslove ulaska u svaku od navedenih zemalja, odnosno da li će vam u tom trenutku kovid sertifikat biti važeći.

Na primer, većina zemalja EU je tzv. kovid pasoše vremenski ograničila, uglavnom na godinu dana od primljene druge doze vakcine, nakon čega se očekuje da se turisti vakcinišu buster dozom ili da se testiraju tokom boravka na destinaciji jer je to uslov za slobodno kretanje.

Srećan put!

Autorka teksta je master inženjer urbanizma i autorka bloga travelarchitect.rs.

Izabrali smo za vas…

Predlog putovanja za arhitekte: Prespavajte u legendarnom Bauhausu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *