Novi objekti

Ikea u Hrvatskoj: Gradnja počinje u novembru

IKEA stiže u Zagreb: Više od hiljadu molbi za 250 radnih mesta, svaki dan bar pet novih piše Jutarnji list.

Ikea je među retkim srećnicima u svetu biznisa čiji se rast nastavio i u krizi pa je švedski proizvođač nameštaja fiskalnu godinu zaključio sa sedam posto većim prihodima nego godinu pre. Procenjuje se da je reč o prihodima od oko 26,4 milijarde evra. Rast prihoda švedski gigant može zahvaliti ponajpre rastu na ruskom i kineskom tržištu, a veliki uzlet u Ikei očekuju i u godinama koje slede.

Od konačne službene potvrde o ulasku u Hrvatsku do otvaranja trgovine tako će proći pet godina, što nije nimalo potsticajno za ostale investitore. Premda je upravo Hrvatska Ikea trebala biti prva u regiji, investicija od 50 miliona evra u Rugvici trebala biti gotova do kraja 2013. godine, za kada je planirano i otvaranje prve trgovine u Beogradu.

25 centara godišnje

Prema sadašnjim planovima, Ikea će više nego udvostručiti planiranu dinamiku otvaranja novih trgovina do 2020. godine, povećati svoj udeo na američkom tržištu, koji trenutno iznosi samo dva do tri posto, i iskoristiti brz rast na tržištima kao što je Kina. Tako će Ikea umesto šest do deset novih trgovina, koliko ih je otvarala proteklih godina, do 2020. otvarati 20 do 25 trgovina godišnje. Glavni izvršni direktor Ikea Grupe Mikael Ohlsson najavio je da planiran rast znači godišnju investiciju između 1,5 i 2,5 milijardi evra.

– Ikea planira otvoriti između 6000 i 12.500 radnih mesta svake godine. Svaka naša trgovina je investicija vredna između 60 i 100 miliona evra, što znači otvaranje 300 do 500 novih radnih mesta – izjavio je Ohlsson Wall Street Journalu.

Kamprad i sinovi

Švedski div u proizvodnji nameštaja planira do 2020. svojih 300-tinjak trgovina u 26 zemalja pridodati još 100-tinjak novih. Iako je 86-godišnji osnivač i vlasnik Ikee Ingvar Kamprad nedavno objavio da trojici sinova prepušta aktivniju ulogu u kompaniji, procenjuje se da vremešni Šveđanin, stalni milijarder na Forbesovoj listi, još ima zadnju reč u donošenju svih ključnih odluka.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *