4.262 pregleda; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri

Penthouse u Beogradu s pogledom od 180 stepeni

​Lajtmotiv penthouse stana na 20. spratu kule Skyline u Beogradu jeste tretman plafona koji je proizašao iz oblikovanja same zgrade i njene osnove.

Završne etaže Belgrade Skylinea, rezidencijalne kule eliptične osnove, projektovane su za penthouse apartmane. Na svakom spratu se nalaze po dva stana, svaki površine 218 kvadrata. Predmetni stan zauzima polovinu osnove orijentisanu ka Savi, sa pogledom od 180 stepeni od severozapada do jugoistoka.

Investitor projekta je omogućio kupcima penthausa delimičnu fleksibilnost funkcionalne ogranizacije, pa se za ovaj stan, čiji projekat potpisuje biro MART Architecture, može reći da je jedinstven u kuli. Panoramski pogled je neizostavan aspekt celokupnog doživljaja prostora koji poprima različite karaktere sa promenom vremenskih prilika. One nijansiraju vizure i siluete grada, ali i sliku enterijera.

Foto: Relja Ivanić

​Prostorna organizacija

​Ulaz i centralni otvoreni hodnik čine osu koja deli stan na dnevnu i noćnu zonu. Hodnik se završava staklenim zidom koji, kroz glavnu spavaću sobu, pruža direktan pogled na Savu i Novi Beograd.

Levo od ulaza smešten je koridor noćne zone iz kog se pristupa najpre servisnim prostorijama pored ulaza, velikoj garderobi koja zauzima prostor mračnije zone osnove, a zatim i privatnim prostorima – kupatilu, dečijoj sobi, radnoj i master spavaćoj sobi sa sopstvenim kupatilom i terasom.

Panoramski pogled je neizostavan aspekt celokupnog doživljaja prostora.

Usled specifične organizacije instalacionih kanala u  međuspratnoj konstrukciji apartmana (nakon završetka tipskih etaža do 20. sprata) iskorišćena je mogućnost upuštanja poda dnevne sobe za 30 cm čime je postignuta veća svetla visina u centralnoj zoni. Ovakvim denivelisanjem prostora dnevne zone apartman stiče karakter kuće, a same prostorije naglašeniji značaj –  izdignuto obedovanje i priprema hrane kao mesto kolektivnog rituala, izdignuti otvoreni koridor – galerija kao catwalk, dok upušteni viši prostor dnevne sobe postaje centar gravitacije celokupnog prostora.

Denivelacija dnevne sobe ostvarena je obodnim elementom od hrastovog masiva na čeličnoj potkontrukciji u koji su integrisane tri pozicije stepeništa sa čelima od granitne keramike iz EuroDOM-a, prostori za odlaganje – fioke, elementi mašinskih instalacija –  fenkoilovi, kao i elektro i smart multimedijalni sistemi.

​Plafon kao oblak

​Lajtmotiv celog stana jeste tretman plafona koji je proizašao iz oblikovanja same zgrade i u enterijeru implicira kontinualan pogled od 180 stepeni duž zalučenog fasadnog zida. Ipak, funkcionalne ogranizacije osnova ovakvih oblika često navode na suprotno, uglavnom zbog neizbežnog grubog dodira pregradnih zidova i konstruktivnih elemenata – šajbni i stubova.

Ovaj problem je inicirao ideju povučenih zalučenih, blago spuštenih plafona mekih linija, čime je svaka prostorija pored sopstvenog pogleda dobila i sopstveni oblak, a dnevna zona željenu fluidnost i kontinualnost prostora. Obodni šlicevi spuštenih plafona tretirani su diskretnim tonom molerske tehnike i u njih je na pojedinim mestima smeštena linearna ambijentalna rasveta.

U spuštenim plafonima smeštena je ugradna rasveta renomiranih brendova što površinu oblaka čini ravnom i minimalističnom, a prostor nesegmentisanim.

Foto: Relja Ivanić

​Dnevnom zonom dominira centralni stub – monoblok koji objedinjuje kuhinju i zid dnevne sobe.

​Enterijerom dominiraju topli tonovi masiva i furniranih površina, kao i granitne keramike na očekivanim površinama podova i zidova, ali i u vidu obloge gabaritnih instalacionih blokova. Oni presecaju otvorene prostore čime zahtevaju poseban pristup u projektovanju i uklapanju u ambijentalne celine. Inoksne obloge u zoni kuhinje modernizuju prostor i u skladu su sa savremenim kuhinjskim uređajima atraktivnog izgleda.

Dnevnom zonom dominira centralni stub – monoblok koji objedinjuje sa jedne strane kuhinjske kolumne obložene orahovim furnirom sa suprotnim zidom dnevne sobe čija obloga od granitne keramike pruža efekat sofisticiranog kamenog platna predviđenog smeštanju multimedijalnih uređaja, a što ga čini središnim motivom dnevnog boravka.

Komadni nameštaj je biran tako da oslikava urbani i dinamični životni stil klijenata.

Ugradni nameštaj angažuje niše između konstruktivnih elemenata i instalacionih blokova čineći zidove ravnim, a prostorije jasno definisanim. Komadni nameštaj je biran tako da oslikava urbani i dinamični životni stil klijenata. On je funkcionalan i minimalističan, ali sa dovoljnom dozom željene topline i udobnosti koju nude renomirani dizajneri i mahom italijanski proizvođači nameštaja koristeći meke završne obrade kože, tekstila i drveta.

Foto: Relja Ivanić

Fotogalerija:

4.262 pregleda; Foto: Relja Ivanić
4.262 pregleda; Foto: Relja Ivanić

Faktografija:

 • projekat: enterijer penthouse apartmana
 • mesto: Beograd (Skyline kula)
 • godina: 2020.
 • površina: 218 m²
 • autori: MART Architecture
 • autorski tim: Ema Stojković Jerinić, Nemanja Kordić i Nikola Stevanović
 • rasveta: Ana Jorgačević
 • mural: Nikola Mihajlović – KORI
 • saradnici: Rezbos, IDC Home&Office furniture, EuroDOM i Exing
 • fotografija: Relja Ivanić i Ana Maria

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. arhitekta

  Reljine fotografije su dosta bolje

 2. One-two

  Super! Desetka za enterijer. Sigurno je sjajan osećaj zavaliti se u Ejms i uživati i pogledu. Slika je sjajna. Ne sviđaju mi se plafon i taj providni mini bar ali to ne umanjuje utisak. Bravo.

  1. Nikola

   Meni je plafon baš top 😎😎

 3. miki

  resnik nema asfalt i kanalizejšn još od nadežde petrović!

  1. Dragan Marković

   Kakve veze Resnik ima sa Penthouse stanom u Skyline kuli? Može objašnjenje.

 4. Misko

  Toliki trosak, a posteljina iz IKEE…

 5. Zoran

  kujinski regal sve sa casama, a i cela kujna je potpuno bljaksi (narodski receno).
  meni potpuno neshvatljivo

  1. Dizajner

   Zorane, možda je vlasniku stana kuhinja potpuno nevažno mesto u stanu.

   1. Zoran

    Nisam siguran da toliko veliki prostor moze biti nekome nevazan ( ako izuzmemo samu funkciju).
    Sve nekako deluje da je kolaz iz casopisa. Ne vidim ni 1 detalj koji je autentican, unikatan u tom prostoru.
    ZAnemarujem ostale funkcije u stanu u ovom komentaru.
    Sve je casopis, magazin, ovo-ono. Gde je tu nesto drugacije od slicica sa neta koje vidjamo gde god da kliknemo!
    Moj stav je to. Hotelski ugodjaj gde god da pogledas. – Mozda je to bio i cilj i zahtev samog korisnika.
    Ako je tako, ceo ovaj moj post je glupav i onda mogu da se izvinim ovako javno.
    Ali ipak, steta, dizajn enterijera je prvenstveno u glavi (da ne kazem masti) a casopisi i net samo znakovi pored puta koji nam mogu potvrditi da li je neka ideja iskustveno dobra ili promasaj. Upuststvo ka boljem,

 6. A!

  Zidovi beli malo monotono, garnitura u dnevnoj hmm lepa ali mogla je bolja. Regal podseća na one iz 90-ih što je meni kul. Kuhinja predobra. Gde su slike kupatila?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *