23.334 pregleda; Foto: Miloš Martinović
Enterijeri

Brutalistički enterijer stana na Vračaru sa dvorištem od 100 m2

Veštim rasporedom zona, prostorija i celina arhitekta je uspeo da prvobitno nepovoljnu poziciju stana u zgradi pretvori u veliku prednost.

Apartman 47/1 se nalazi u prizemlju novoizgrađenog stambenog objekta na Vračaru.

„Projektom se, u okvirima napete urbanističke strukture predmetne lokacije, traga za netipičnom stambenom mikroatmosferom, koristeći se nemerljivim potencijalom pripadajućeg dvorišta“ – kaže arhitekta Miloš Milivojević, autor projekta enterijera.

Osvetljenje je gotovo u svim delovima apartmana rešeno korišćenjem indirektnih izvora svetlosti, kako bi se izbegle oštre senke, „prostor ispunio osećajem mekoće i postigla iluzija prostornosti na mestima gde je to bilo neophodno“.

Pažljiv odabir materijala i nameštaja, te njihovo uklapanje, ovom stanu daju snažnu autentičnost.

Većina prostorija u stanu je indirektno osvetljeno; Foto: Miloš Martinović

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Beton i hrastov masiv

Enterijer apartmana je rešen jasnim i potpuno čistim arhitektonskim potezima. Beton kao osnovni konstruktivni materijal objekta je u svom izvornom obliku, sa svim nepravilnostima i gradilišnim oznakama sačuvan u stanu.

Betonski plafon se pruža u kontinuitetu, dok su pojedini betonski elementi zadržani kao snažni markeri u prostoru. Velike bele zidne površine kontriraju gruboj teksturi plafona.

S druge strane, pod i komadi nameštaja u hrastovom masivu, svojom toplinom i finom završnom obradom suprotstavljaju se betonu stvarajući osećaj ugodnosti i ravnoteže.

Iako sveden, enterijer stana odiše toplinom; Foto: Miloš Martinović

Enterijer apartmana je rešen jasnim i potpuno čistim arhitektonskim potezima.

Konzolni trpezarijski sto

Kuhinja je kao dominantni komad nameštaja lišena svih suvišnih detalja. Naglašena je markantnom crnom bojom i u vidu kakvog svedenog eksponata, prostorno gledano postavljena na nivou ekcesa.

Nasuprot kuhinjskog bloka, u najosvetljenijem delu stana ka dvorištu, postavljen je trpezarijski sto, po želji klijenta centralno mesto okupljanja. „Trpazarijski sto svojom neočekivanom konzolnom postavkom stvara prostornu napetost i zajedno sa kuhinjskim blokom predstavlja najizražajniji deo stana“ – ističe arhitekta.

U čitavom stanu detalji su potpuno svedeni, uglavnom crni, a njihova oskudnost u kvantitetu naglašava njihovu oblikovnost i prisutnost u enterijeru.

Nekoliko komada brendiranog nameštaja enterijeru daje oštru crtu sofisticiranosti.

Podkonstrukcija trpezarijskog stola je metalna, dok je obloga od drveta; Foto: Miloš Martinović

Bašta u centru grada

Dnevna zona, dominantni prostor predmetnog apartmana, je kliznim staklenim zidom u potpunosti povezana sa otvorenim prostorom orijentisanim ka unutrašnjosti bloka.

U dvorištu je formirana komforna zona sedenja na otvorenom natkrivena bioklimatskom pergolom i ušuškana zelenilom.

Iako je prvobitno pozicija stana u zgradi bila nepovoljna, arhitekta je veštim prostornim manevrima uspeo da ga pretvori u komotno mesto za život.

U dvorištu je formirana komforna zona sedenja na otvorenom; Foto: Miloš Martinović

Faktografija

  • naziv: Apartman 47/1
  • lokacija: Beograd, Vračar
  • investitor: privatni
  • autor projekta: Miloš Milivojević
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina realizacije: 2021.
  • površina: 83 m² + 100 m² dvorište
  • sprat: prizemlje
  • fotografije: Miloš Martinović 
  • brendovi: Prostoria, Flos, Pedrali, Lamar, Hard Stuff

Grafički prilog

Fotoalbum

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

Pogledajte još projekata istog autora:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

17 komentara

  1. Jovana

    Skoro nisam videla nesto ovako dobro!

  2. Marko

    No doubt, he always give the best!!! BRAVO

  3. Milica

    Svaka čast! Ovo je prelepo!

  4. Kristina Rovcanin

    Sve pohvale za arhitektu. Svaka cast.

  5. Jovanka

    Mnogo bolje za poslovni peostor nego za stanovanje

  6. Mina

    Mnogo sivo, sumorno. Kao da je mauzolej. Bezveze

  7. Mladen

    Od fakulteta se znalo da je najbolji među nama. BRAVO KOLEGA!!!

  8. Dragana

    Bas je brutalisticki ! Top !

  9. Mila

    ,,brutalistički“? Svašta!

  10. Bistro

    Valjda je to stvar ukusa, a ne „brutalizma“.

  11. Dejan

    Brutalistički?
    Molim Vas, kako Vam ovakve reči padaju na pamet?

  12. 1980

    Brutalisticki?!
    Katastrofa

  13. Jeca

    83m2, a samo dve spavace sobe, kad bolje pogledate u spavacoj sobi sa francuskim krevetom ne mozete da se okrenete oko sebe.
    Plafon i neki zidovi bez maltera, a kamoli da su okreceni.
    Kuhinjski sto oko stuba. Dakle, ne racunajtr da ga pomerite, niti rotirate, niti da cete da pozovete vece drustvo na rucak ili veceru, ili planirajte da nekog stavite iza stuba.
    Arhitekta je trebao vise da se potrudi da napravi funkcionalan prostor, nego sto se trudio da napravi moderan stan koji ce lepo da izgleda na slikama.

  14. Lepa

    Uz dunno postovanje, ali meni je ovo toliko, mracno, sivo, hladno, neprakticno I nefunkcionalno. Interesuje me ko ce sve ovo crno odrzavati. Kako ce izgledati ova kuhinja I kupatilo kada pocne da se koristi. Bice prava umetnost odrzati ovaj stan cistim. Boje su toliko suborned da ce onaj ko bude ziveo ovde vec upasti u depresiju. Kakve su ti misli takav ti je zivot. Uz veliko postovanje za trud u pravljenju ovog projekta, pitam se sta je bilo u mislima arhitekti koji je pravio ovo macro zdanje. Sve je crno I sivo. Kad ulazim u prostoriju uvek osecam energiju koja vlada untar prostora. Nisam usla u ovaj stan, ali sam gledajuci slike imala utisak da je projektovan za porodicu Adams.

  15. Glava

    Bravo . Megainvest nam zagradio pogled na hram i iz Branicevske i iz Internacionalnih brigada . Digao je investitor 8 spratova . Imao je crvenu traku ali je zavrsio zgradu . Branicevska 12 . Super ti stan u prizemlju a mi nemamo svetlosti niti vidimo Hram jer si izbacio terase po 1m na ulicu .

    1. Arhi

      Projektant enterijera nije osoba za tu vrstu kritika. Za to treba da krivite gradsku vlast, urbaniste i investitora. A i niko ne obraća pažnju na tu vrstu kriminala dok ne oseti, a kasno, na svojoj koži.

  16. Aleksandar

    Miloš Milovojević, odličan kao i obično. Detalji i izbor materijala su perfektni, jedino taj konzolni sto je montiran ukrivo što se vidi na fotografijama.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *