Klijent je zahtevao sveden i pročišćen arhitektonski izraz, rasterećen suvišnog; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri

Ovaj stan u beogradskom potkrovlju renoviran je za samo 27 dana

Adaptacija stana u Kostolačkoj ulici podrazumevala je potpunu personalizaciju prostora i njegovog prilagođavanja potrebama dvočlane porodice.

Neprilagođenost nasleđenih struktura stambenog prostora potrebama savremenih korisnika opšte je poznata stvar. Stanovi koji su dostupni na tržištu zadovoljavaju neke opšte dimenzionalne i organizacione standarde, ali ne i preferencije konkretnih korisnika. Za njihovu personalizaciju potrebna je vešta ruka arhitekte, ali i poznavanje savremenih trendova u dizajnu enterijera.

Tipična situacija bila je sa stanom u Kostolačkoj ulici, u Beogradu. Od samog početka klijenti su imali jasan stav. Majka i njena ćerka zahtevale su za svoj životni prostor sveden i pročišćen arhitektonski izrazrasterećen suvišnog.

Zahtevalo se da i renoviranje ja stana bude ekonomično i da traje traje manje od mesec dana. Iako kvadratura prostora nije bila velika, zadatak pred kojim se Aleksandar Gušić našao uopšte nije bio lak. No, svi izazovi uspešno su savladani pažljivim planiranjem i detaljno razrađenim projektom.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Prostor stana prilagođen je potrebama dvočlane porodice; Foto: Relja Ivanić

Kompletno renoviranje stana za 27 dana

Minimalnim sredstvima postignut je maksimalni efekat. Projekat je izveden efikasno i brzo. Kompletno renoviranje trajalo je 27 dana.

„Ideja je bila renovirati stan na ekonomičan i efikasan način, ali da se ne gubi na sofisticiranosti i kvalitetu. Formiranje jedinstvenog prostora dnevne zone sa centralnim kuhinjskim ostrvom bila je polazna tačka“, ističe Gušić.

Povezivanje zona unutar stana rešeno je jedinstvenim, promišljenim potezima. Funkcionalna povezanost delova u skladnu celinu omogućava neprekinuto kretanje kroz prostor.

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Formiranje jedinstvenog prostora dnevne zone sa centalnim kuhinjskim ostrvom bila je polazna tačka.

Kuhinja i dnevna soba su povezane jedinstvenim elementom, dok kuhinjsko ostrvo kao motiv razvija temu „kružne veze“ i „proširene komunikacije“.

Sa druge strane, spavaće sobe su grupisane i tretirane kao zasebna celina. Ulaz u stan je tako postavljen da razdvaja servisnu zonu od zone zajedničkih i individualnih sadržaja.

Napravljena je jasna podela između zona. Posebna pogodnost kod ovog stana čini balkon koji predstavlja produžetak dnevnog boravka.

Projekat renoviranja potkrovlja u Beogradu, novoprojektovano rešenje; Foto: Gušić Architecture

Planirate renoviranje? Obavezno pročitajte:

Jednostavno i kvalitetno

Sveden izraz u enterijeru oplemenjuje različita visina prostorija. Spram svoje površine, svaka od prostorija ima odgovarajuću visinu plafona koja prati geometriju krovne ravni. Pažljivo oblikovan plafon u skladu sa namenom prostorija stanu daje prepoznatljiv karakter i ambijentalnost.

U izgradnji karaktera i identiteta značajnu ulogu imali su prefinjeni materijali i sofisticirani detalji, te njihova pažljiva izvedba. Radi trajnosti i održavanja pod je obložen vinil pločama kompanije Tarkett.

Dominiraju beli i sivi tonovi, dok se tekstura kamena i drveta (u kombinaciji sa crnim detaljima) koriste kao akcenti. Različiti efekti i dinamika ambijenata dobijeni su kombinacijom različitih tipova osvetljenja – tačkaste i linijske rasvete, koji su pažljivo odabrani i uklopljeni u prostor. Grejanje je rešeno u sistemu maskiranih radijatora, dok se hlađenje vrši integrisanom plafonskom klimom.

Kuhinjski element povezuje dve zone, a kuhinjsko ostrvo pruža mogućnost kružnog kretanja; Foto: Relja Ivanić

Estetika minimalizma

Jedna mera ne odgovara svima. Personalizacija stambenog prostora postaje sve traženija stvar.

Adaptacija stana u Kostolačkoj ulici istaknut je primer savremenog stila života dvočlane porodice, kome minimalistički dizajn potpuno odgovara.

Na brz i efikasan način, svedenim sredstvima arhitekta Aleksandar Gušić postigao je maksimalne efekte. Manje jeste više.

Fotoalbum:

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Klijent je zahtevao sveden i pročišćen arhitektonski izraz, rasterećen suvišnog; Foto: Relja Ivanić
Klijent je zahtevao sveden i pročišćen arhitektonski izraz, rasterećen suvišnog; Foto: Relja Ivanić
Projekat renoviranja potkrovlja u Beogradu, novoprojektovano rešenje.
Projekat renoviranja potkrovlja u Beogradu, novoprojektovano rešenje.

Pogledajte još projekata istog autora:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

8 komentara

  1. Radenko

    Malo deluje hladno i više da je pravljeno za „stan-na-dan“ al to je pitanje ukusa. Ono što mene zanima je – kako da izađu na terasu iza sofe a da ne pomere ni jedan predmet sa svog mesta (npr podnu lampu)?

    1. Dzexon

      Lampa je ocigledno postavljena brzinski za fotografisanje, a mesta iza sofe ima poprilicno za izlazak na terasu. Hladnoca se resava dopunskim stvarima i elementima, biljkama, slikama, tepisima, raznim bojama… kako ko zeli.

    2. Boban

      Ovo je stan od (po mojoj proceni) oko 50m2, a ima dve spavaće sobe. Kompromisi su neizbežni, a da ih ima – ima ih.

  2. arhitekta

    ne znam što
    ali arhitekte i fotografi
    kada fotkaju neki enterijer
    isisaju sav život iz njega
    nigde ni traga života

  3. Sasa

    Ne bih kuhinjsko ostrvo nazvao „kruznom vezom“, vidim da vam se to provlaci kroz vise tekstova…

    Jasna podela izmedju staticnih zona jeste definisana. Ali ulaz i hodnik prolaze kroz spavaci blok, sto ne bih vise nazvao jasnom podelom izmedju zona.

    Hodnik razdvaja servisnu zonu od zone zajednickih i individualnih sadrzaja – sa jedne strane kupatilo, sa druge strane dve spavace sobe – na sta li je mislio pisac?

    Kaze posebna pogodnost kod ovog stana čini balkon koji predstavlja produžetak dnevnog boravka. Jedino sto je taj dnevni boravak okrenuo „ledja“ balkonu…

    1. Dragan Marković

      Kuhinjsko ostrvo se može tretirati kao kružna veza.

      Autor misli na stambenu tipologiju koju je uveo Bajlon.

      Tako je. Dnevni boravak je okrenuo „leđa“ balkonu.

  4. Tina

    Na fotografijama baš lepo izgleda ali svakodnevni život u toliko belom ambijentu nije prijatan.
    Govorim iz iskustva. Prilikom renoviranja svog stana, duplo većeg, svi su zidovi obojeni u belo Sada, posle sva meseca, uvodimo boje i raspoloženje se popravlja a prostor blista.

  5. miki

    lep prostor , samo je neko pogrešno shvatio reč „minimalizam“

Ostavite odgovor

Obavezna polja *