Aktuelno

Najduža brza pruga na svetu: 2.300 km za 8 sati

Voziće prosečnom brzinom od 300 km/h i zaustavljaće se na 35 stanica, u većim gradovima poput Zhengzhoua, Wuhana, Changshea.

Kina je odlučila ovaj vlak pustiti u promet na rođendan „velikog sina“ te zemlje Mao Ce-tunga koji je rođen 26. decembra 1893.

Prvi voz na najdužoj superbrzoj pruzi u svetu koja povezuje Peking i Guangzhou, pušten je u saobraćaj u sredu ujutro, označivši novu etapu u sveobuhvatnom razvoju kineske železničke mreže, koju prate afere i prometne nesreće. Tako je u sudaru dva supebrzih voza 23. juna 2011. poginulo 40, a povređeno je 200 osoba na istoku Kine, što je potaknulo oštre kritike u zemlji.

Prvi superbrzi vozovi u Kini su počeli saobraćati tek 2007. Od tada je u toj zemlji sagrađena najveća železnička mreža u svetu koja je krajem 2010. imala više od 8.000 km pruga, a taj bi se broj trebao udvostručiti do 2020.

 

Pre otvarenja nove superbrze pruge između Pekinga i Guangzhoua vlasti su utvrdile da su poduzele korake radi boljeg održavanja i provere infrastrukture (pruge, vagoni, hitna pomoć u slučaju problema).

Pruga će biti u potpunosti operativna za novogodišnje praznike koje Kinezi slave sredinom februara, kada će stotine miliona ljudi krenuti na put, što je najveća godišnja migracija u svetu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *