Aktuelno

Arhitekte se udružile: Inicijativa protiv rušenja Generalštaba

Ova peticija pokrenuta je zbog najava skidanja zaštite spomenika kulture sa ovog važnog beogradskog zdanja.

Peticiju je pokrenulo uredništvo stranice Srpski arhitekti na društvenoj mreži Facebook koje je stava da ovaj objekat moderne arhitekture u Beogradu, delo arhitekte Nikole Dobrovića, treba rekonstruisati i dovesti ga u prvobitno stanje. Ukoliko i vi želite da potpišete ovu inicijativu, to možete učiniti ovde.

Delo Nikole Dobrovića spada u najvrednija i najznačajnija dela posleratne Moderne na prostoru Beograda i Srbije.

 

Zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine ulice su delo čuvenog srpskog arhitekte Nikole Dobrovića (1897-1967), podignute u periodu od 1954. do 1963. godine, i predstavljaju jedino delo ovog velikana na teritoriji grada Beograda.

Nažalost, ovaj objekat je stradao u dva napada (30. aprila i 7. maja) 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Od tada pa do danas, Generalštab je prepušten na milost i nemilost vremena i zaborava.

Povodom ovih navoda oglasile su se i arhitektonske institucije kao što su: Akademija arhitekture Srbije (AAS), Društvo arhitekata Beograda (DAB), Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i DO.KO.MO.MO Srbija, koje su jedinstvene u stavu očuvanja ovog zdanja.

Inicijativu je do sada potpisalo preko 3.000 ljudi, a ukoliko smatrate da ovo vredno delo arhitekture treba sačuvati vaš potpis možete dati na ovom linku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *