Građevinarstvo

Šta vam je sve od papira potrebno za renoviranje stana

Složenost procedure najviše zavisi od toga kakve ćete tačno radove izvoditi u svom prostoru.

Pročitali ste naših 15 koraka do renoviranog stana, zasukali rukave a onda ste pomislili na svu tu buku i prašinu koja će propratiti vaše građevinske zahvate. Šta ako se komšiju budu žalile pa pozovu inspekciju? Trebaju li vam nekakve dozvole i papiri? Tu smo da vam pomognemo jer odgovor kuću gradi!

Merdevine? Spremne! Bušilica? Spremna! A dozvola?

Lakša varijanta

Složenost izdavanja potrebnih papira za renoviranje stana najviše zavisi od toga kakve ćete tačno radove izvoditi u svom prostoru. Ukoliko planirate gletovanje, krečenje, malterisanje, ili zamenu pločica, stolarije, radijatora, sanitarija, oluka, utičnica i prekidača, ili pak pretres krova, ti radovi se (prema članu 144 Zakona o planiranju i izgradnji) vode pod takozvano tekuće održavanje za koje nije potrebno pribavljati građevinsku dozvolu.

Ovaj zahtev podnosi se gradskim organima, a oni se razlikuju od grada do grada. U Beogradu je to Gradska opština nadležna za građevinske poslove (Odeljenje za građevinske i komunalne poslove), u Novom Sadu je to Gradska uprava za urbanizam, dok se u Nišu zahtev podnosi Sekretarijatu za izgradnju i planiranje.

Na zahtevu su navedeni radovi, a vi treba da zaokružiti šta tačno planirate da izvodite od tih radova koje smo malo pre naveli. Platite taksu (oko 1.000 dinara) a nakon par dana Gradska Uprava izdaće vam Akt da za navedene radove nije potrebno pribavljati građevinsku dozvolu.

Menjate pločice? Potrebno je da prijavite radove

Teža varijanta

Za sve ostale radove koji se planiraju izvoditi, a prema članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji, potrebno je pribaviti Rešenje o odobrenju izvođenja radova, takozvana, mala dozvola. Dakle, ako planirate rekonstrukciju, adaptaciju ili sanaciju objekta, promenu namene objekta, izvođenje radova na razdvajanju ili spajanju poslovnog ili stambenog prostora, ugradnju unutrašnjih instalacija (gas, struja, voda, toplotna energija i sl.) u postojeći objekat, odnosno bilo koje radove koji utiču na konstruktivne elemente ili fasadne otvore, onda je potrebno tražiti dozvolu.

Ugrađujete instalacije? Potrebna vam je dozvola

U tom slučaju radi se idejni projekat (kojeg izrađuje arhitekta s licencom), prilažu se tri takse (2.000 dinara za CEOP, RAT 1.060 dinara i GAT 770 dinara) na osnovu njega se dobija rešenje, a zatim se radi prijava radova (dve takse: 500 dianara CEOP i 270 dinara RAT). Tek nakon što ste dobili potvrdu prijave radova smete da uđete u rekonstrukciju ili sanaciju prostora i da budete sigurni da je sve uređeno po zakonu.

Srećan rad!

foto: Gradnja.rs

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Aleksandar Petic

  Postoji li neki obrazac zahteva za izdavanje dozvole, odnosno prijave tekuceg odrzavanja, koji se moze popunjavati od slucaja do slucaja? Hvala unapred..

  1. Sonja Brstina

   Obrazac postoji ali nažalost ne online. Po obrazac morate da odete lično u gradski organ naveden u tekstu.

 2. Д.Драмићанин

  Поштована колегенице,
  случајно сам наишао на Ваш чланак тражећи нешто друго. Прочитао сам га и предложио бих Вам (колегијално и заиста крајње добронамерно) да га повучете с нета и напишете нови, јер је овај толико нетачан да ћете ионако слуђене грађане њиме довести у још већу заблуду. Поздрав.

  1. Igor Conić

   A šta je tačno u članku netačno?

   1. D.Dramićanin

    Poštovani,
    od 01.01.2016. godine zahtevi se mogu podneti isključivo elektronskim putem. Ovo se zove Objedinjena procedura, a u njoj ne postoji institucija prijavljivanja radova na tekućem održavanju (unutrašnje krečenje stambenih površina, farbanje stolarije, farbanje radijatora, zamena podnih i plafonskih obloga, zamena svih vrsta sanitarija, zamena radijatora, zamena roletni, postavljanje i zamena venecijanera, lepljenje ili zamena tapeta i drugi slični radovi. Ne znam zašto nekog savetujete da podnosi nekakav zahtev (ne znam samo gde) i da plati, kako vi kažete, 1000 dinara, samo da bi mu neko odgovorio da mu za pomenute radove nikakva dozvola nije potrebna.
    Za radove na investicionom održavanju (zamena ili popravka krovne konstrukcije, dimnjaka, stolarije (prozori i vrata), lifta sa svim pripadajućim delovima, hidroizolacije, radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, instalacijama centralnog grejanja, ventilacionim kanalima), potrebno je pribavljanje rešenja o odobrenju izvođenja radova, ali se ne radi idejni projekat nego se prilaže tehnički opis i popis radova na investicionom održavanju, a za adaptaciju se radi idejni projekat. Ukoliko budete planirali radove na instalacijama, a stan vam se nalazi u stambenoj zgradi kolektivnog stanovanja može se desiti da vas opština uputi na pribavljanje lokacijskih uslova (što se radi u Sekretarijatu) i to je onda jedna mnogo duga i skupa priča. Takse koje pominjete u članku su tačne samo u domenu taksi za CEOP – svi drugi iznosi su pogrešni. Pojedine opštine u Bgd, stanove u zgradama kategorije npr. „V“ tretiraju kategorijom zgrade i umesto 450 dinara republičku taksu naplaćuju 5400 dinara. Ima toga još, ali ja sam imao ovoliko vremena. Pozdrav.

 3. Jovana Banduka

  U kom periodu u toku dana se obavljaju radovi? Od 8 do 16.00h radnim danima?

 4. Nikola kostic

  Šta se obavezno prilaże od tehn.dokument. ,za dobijanje geađ.dozvole,za rekonstrukciju u stanu ,sramb.zgrede ,-na pr. ,rušenje zida i ugradnja čelič.nosača? Drugim rečima , koji delovi stana ili objekta se peikazuju, šta sve od „crteža“ mora da se priloži ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *