Lučni most preko reke Lek iz 1936. godine više se ne korisiti. Možda bi se mogao pretvoriti u zgradu?
Zelena gradnja

Stari most postaje ekološki održiva stambena zgrada?

Kako bi se izbeglo rušenje starog mosta, a ujedno i smanjili troškovi gradnje novog stambenog objekta, arhitekte firme Cepezed su predložile kompromisno rešenje.

Ideja arhitekata je da se stari most preko reke Lek u blizini grada Vianen u Holandiji iskoristi kao baza na koju će se nadograditi kompleks energetski efikasnih stanova kao i konferencijski centar.

Nova konstrukcija bila bi izgrađena od laganih materijala, a staklena fasada ne bi samo omogućila pogled iz unutrašnjosti na prelep krajolik, već i obezbedila dovoljnu količinu prirodnog svetla.

S procesom modernizacije, prelepe stare građevine na različitim lokacijama često prestaju da se koriste. Postoji rešenje i za to!

Idejnim rešenjem predloženo je formiranje konferencijske sale i dodatnih prostora za okupljanje i druženje u centralnoj zoni mosta, dok bi apartmani bili izgrađeni na početku i kraju postojeće strukture mosta.

„S neizbežnim procesom modernizacije, prelepe stare građevine na različitim lokacijama često prestaju da se koriste. Zahvaljujući pametnim rešenjima, možemo osmisliti nove funkcije za njih i mi zaista volimo takve izazove.“ – rekao je Jan Pesman, direktor firme Cepezed.

Lučni most preko reke Lek izgrađen je 1936. godine i nekada je bila jedna od najvažnijih veza između severne i južne Holandije. Međutim, počev od 2004. godine, nakon završetka većeg Jan Blanken mosta, ovaj most prestaje da bude aktivan.

Grafičke podloge:

Presek mosta
Presek mosta
Osnova stambenih jedinica
Osnova stambenih jedinica

Bez podrške

Okupljeni tim, kojeg pored firme Cepezed čini i Expericon, Hollandia Infra, Mammoet, i IV-Group, iznedrili su rešenje adaptacije mosta, u nadi da će u budućnosti most biti obnovljen i ponovo biti u upotrebi. Na taj način bi se izbegli troškovi njegovog rušenja, a što je još važnije očuvala bi se istorijska struktura.

Ipak, projekat nije dobio odobrenje, ali se optimistični tim nada da će ako ništa drugo njihova ideja poslužiti kao inspiracija drugima za kreiranje sličnih projekata s temom adaptacije starih struktura kojima bi se mogao udahnuti novi život, piše Inhabitat.

Rendering: Cepezed

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *