Građevinarstvo, Izdvojeno

Poskupljenje struje za ove ukućane znači samo dobitak

Arhitekta Paul Lukez isprojektovao je pametnu kuću koja koristi prirodnu ventilaciju, izdašnu izolaciju ali i solarne sisteme kako bi potrošnja struje bila svedena na minimum.

Kuća od 186 kvadratnih metara na svojoj južnoj strani ima puno otvora i prepusta kako bi se tokom leta minimalizovao prodor toplote a, isto tako, da bi se tokom zime maksimizovao. Zasađeno je listopadno drveće koje tokom letnjih meseci blokira sunce a tokom zime omoguća da sunčevi zraci prodiru u unutrašnjost kuće.

pozitivna-kuca-02

Na fasadi, s dvorišne strane, su pored prozora postavljna krilca koja reflektuju svetlo i omogućavaju da kuća bude prirodno osvetljenja. Krilca su takva da omogućavaju refleksiju svetlosti ali ne i toplote.

pozitivna-kuca-04

Na krov je instalirano 48 panela koji prema pisanju Gizmaga, godišnje proizvedu 16.300 kWh struje.

Pošto ukućani godišnje potroše 14.905 kWh struje, to znači da kuća ostvaruje višak koji se može vratiti u električnu mrežu i zaraditi koji dolar. Ako struja poskupi, dobitak je samo veći.

Ugao krova je tako podešen da solarni panali što efikasnije prihvataju sunčeve zrake ali i tako da omoguća prirodnu ventilaciju kuće. Naime, pogodnim oblikovanjem unutrašnjih i spoljašnjih zidova omogućeno je pravljenje cuga, odnosno, strujanja vazduha unutar kuće. Kada je hladno, protok vazduha se može zatvoriti ili, ako je toplo, otvoriti.

pozitivna-kuca-02

Prostor između sendvič zidova popuenjen je ekspandiranom celulozom koja nudi sjajne izolacione sposobnosti. Da bi kuća bila dobro upakovana, pobrinuli su se i trostruko ostakljeni prozori.

Betonska ploča debljine 305 milimetara izlivena na južnoj strani obezbeđuje termalnu masu. Kada se ona preko dana zagreje, betonska ploča odaje toplotu tokom cele noći.

pozitivna-kuca-05

Pogledajte i kako izgleda kuća koja pravi dovoljno struje i za komšiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *