Građevinarstvo

Kako optičke varke štite pešake u Indiji

Ko ne bi smanjio gas kada bi na putu video levitirajuću zebru!

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, Indija je jedna od zemalja s najvećom stopom smrtnih slučajeva u saobraćaju. Poražavajući podaci govore da je tokom 2015. godine na putevima u Indiji poginulo 200.000 ljudi, što je drastično povećanje od čak 40% u odnosu na prošlu godinu. Svaka inicijativna je, naravno, dobrodošla da se ovaj broj smanji a ovo je jedna od njih.

Kako bi ulice učinili sigurnijim, ministar za transport Nitin Gadkari izašao je na Twitteru sa idejom da se pešački prelazi na ulicama urade sa 3D efektom koja stvara optičku varku a sve u cilju da vozači uspore i zaustave vozilo. Ko ne bi smanjio gas kada bi na putu video levitirajuću zebru!

Pešački prelazi na ulicama sa 3D efektom stvaraju optičku varku a sve u cilju da vozači uspore i zaustave vozilo.

 

Prve 3D zebre sa optičkom iluzijom uradile su umetnice Saumya Pandya Thakkar i Shakuntala Pandya na ulicama indijskih gradova Ahmedabad i Čenai. Prvi rezultati ovog rešenja su obećavajući ali se čeka duži period kako bi se moglo bolje sagledati njihova efikasnost, piše ArchDaily.

Jedan od mogućih problema može biti i taj da će se vozači vremenom naviknuti na ovu optičku iluziju pa će je samim tim i manje primećivati.

Pogledajte i ova kreativna rešenja za pešačke prelaze koja bi zebru mogla poslati u penziju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *