Softver

Krenula realizacija zgrade po projekatu iz virtuelne realnosti

Arhitekte u Silicijumskoj dolini koristile su VR tehnologiju kako bi fotorealistično sagledali budući prostor kompanije Nvidia.

Čuveni proizvođač čipova Nvidia, najviše poznat u sferi video-igara, sada koristi svoju tehnologiju za napredno arhitektonsko projektovanje omogućujući arhitektama da u virtuelnoj realnost sagledaju budući objekat i prošetaju se njime pre nego što bude sagrađen. Ogledni primer bila je njihova nova centrala vredna 380 miliona dolara u kojoj će raditi 2.500 ljudi, piše New York Times.

nvidia-hq-iray-4

Nvidijin najnoviji rendering softver zove se Iray i on je direktno podržan od stane grafičkih kartica ove kompanije. Iray omogućava arhitektama fotorealističan prikaz budućeg prostora u realnom vremenu, a što je najvažnije mogu da ga konfigurišu na jednostavan način menjajući boju zida, tepiha, materijale na sofama i slično.

Simulirali smo svaki svetlosni izvor za svaki sat u danu, za svaki dan u godini.

– kaže Jen-Hsun Huang, direktor Nvidije.

Kada stavite VR naočare na glavu, pred vama se otvara potpuno nova dimenzija vizuelnog projektovanja. Verni izgled materijala, transparencija, prodor svetlosti čine ovo iskustvo veoma realistično. „Tepih mora biti kao tepih u realnom svetu“ – dodaje Jen-Hsun Huang.

nvidia-hq-iray-2

Projektanti su u virtulenoj realnosti mogli da vide da bi veliki atrijum u centru zgrade previše osvetlio enterijer.

Naš Iray softver je osujetio projektante da naprave veliki atrijum u centru zgrade, zato što su u virtuelnoj realnosti mogli da vide da bi enterijer tako bio previše osvetljen. Iray dozvoljava da pametnije pozicionirate svetla jer za svaki svetlosni izvor možete definisati koliko se reflektuje, kako se prelama i koliko svetlosti se absorbuje, kaže Debora Shoquist iz Nvidije.

nvidia-hq-iray-3

Nova centrala Nvidije u kalifornijskoj Santa Klari, po projektu iz virtuelne realnosti, biće izveden do kraja 2017. godine.

Pogledajte kako se može napravti VR rendering iz SketchUpa:

Kako napraviti panoramske VR rendere u SketchUpu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *