Arhitektura

Svi smo čuli za paradajz turizam, a kakva je to paradajz arhitektura?

Hiljade tegli paradajz sosa postaće konstruktivni elementi fabrike za proizvodnju ovog povrća.

Italijanska kompanija Mutti, koja je jedan od vodećih svetskih brendova u proizvodnji paradajz sosa, svoje novo predstavništvo i proizvodni pogon u Parmi konstruisaće korišćenjem ambalaže za pakovanje svojih proizvoda. Arhitektonska firma Carlo Ratti Associati nedavno je predstavila planove za izgradnju novog razigranog kompleksa kojeg su oni svrstali u „paradajz arhitekturu“.

Zidovi upravna zgrade dužine 400 metara i visine 23 metara biće napravljeni od staklenih tegli sa paradajzom.

 

Novi objekti kompanije Mutti nalaziće se nedaleko od Parme u takozvanoj „dolini hrane“ i prostiraće se na čak 23 hektara, piše Inhabitat.

Svakako najatraktivniji objekat biće upravna zgrada, čiji će zidovi dužine 400 metara i visoki 23 metra biti izgrađeni od staklenih tegli. Paradajz će tako postati deo arhitekture.

Posetioci kompleksa Mutti moći će da se popnu do krovne terase gde će imati uvid u proizvodnju tokom koje se dnevno obradi 5.500 tona paradajza.

Oda paradajzu

“Inspirisani smo pesmom Oda al Tomate od Pabla Nerude čiji je segment slogan kompanije Mutti. ‘La calle se llenó de tomates’ (Ulica je bila ispunjena paradajzom) je način da se pokaže kako se fabrika može otvoriti i pokazati kako zapravo funkcioniše.“, rekao je Carlo Ratti, osnivač i direktor istoimenog arhitektonskog biroa.

„Zamislili smo da novi Mutti kompleks bude kao pozorište na otvorenom. Oba objekta su otvorena za javnost i isto tako otvorena ka okolnom pejzažu.“, dodao je Carlo Ratti.

Početak izgradnje kompleksa planiran je za 2018. godinu, a posetioci će moći da nadgledaju proizvodnju paradajz sosa od 2023. godine.

Rendering: Carlo Ratti Associati

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *